Linkuri accesibilitate

La Varșovia, Joe Biden va cere „lumii libere” să se opună lui Putin


Președintele Joe Biden i-a vizitat la Jasionka, în Polonia, la circa 80 km de granița cu Ucraina, pe militarii americani staționați aici. El le-a mulțumit acestora și a invocat curajul impresionant al ucrainenilor care își apăra țara în fața invaziei ordonate de Vladimir Putin.
Președintele Joe Biden i-a vizitat la Jasionka, în Polonia, la circa 80 km de granița cu Ucraina, pe militarii americani staționați aici. El le-a mulțumit acestora și a invocat curajul impresionant al ucrainenilor care își apăra țara în fața invaziei ordonate de Vladimir Putin.

Președintele american Joe Biden își încheie un turneu european pe 26 martie cu un mare discurs în capitala Poloniei, Varșovia, unde se va întâlni și cu președintele Andrzej Duda.

Potrivit Casei Albe, Biden va spune în discursul său la Varșovia că „lumea liberă” trebuie să se opună invadării neprovocate a Ucrainei de către Rusia și va arăta că există unitate între marile economii cu privire la nevoia de a-l opri pe Vladimir Putin.

Președintele american a petrecut ultimele trei zile în întâlniri de urgență cu liderii aliați din G7, Uniunea Europeană și NATO, a vizitat militarii americani din estul Poloniei, care sunt angajați în întărirea flancului estic al NATO.

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a spus că, în discursul său, Biden va vorbi despre „miza acestui moment, provocările stringente care urmează, ce înseamnă conflictul din Ucraina pentru lume și de ce este atât de important ca lumea liberă să mențină unitatea și fermitatea în fața agresiunii ruse”.

Vorbindu-le jurnaliștilor pe 25 martie, Sullivan a spus că președintele american se va mai opri la „contextul, istoria acestui conflict și evoluțiile de mai departe”.

Discuții cu militarii și lucrătorii umanitari americani din estul Poloniei

Joe Biden a vizitat deja forțe militare ale SUA dislocate în Polonia și a vorbit cu lucrători americani care se ocupă de situația umanitară, în condițiile în care peste 2 milioane de refugiați din Ucraina au ajuns în ultima lună în Polonia.

Joe Biden ține un discurs în fața militarilor din divizia a 82-a Aeropurtată, care contribuie la întărirea flancului estic al NATO, în orașul Rzeszow, din sud-estul Poloniei.
Joe Biden ține un discurs în fața militarilor din divizia a 82-a Aeropurtată, care contribuie la întărirea flancului estic al NATO, în orașul Rzeszow, din sud-estul Poloniei.

„Cel mai important lucru pe care îl putem face de la început este să menținem democrațiile unite prin răspunsul și efortul nostru de a reduce distrugerile care au loc din cauza unui om care, sincer, cred că este un criminal de război. Și cred că va îndeplini și definiția legală a acestui termen”, a declarat Joe Biden în Polonia, la 25 martie.

Mai mult de jumătate din copiii Ucrainei au fost nevoiți să-și părăsească locuințele de la începutul războiului, potrivit UNICEF. Este vorba despre 4,3 milioane din cei 7,5 milioane de copii ai Ucrainei.

Cei mai mulți dintre ei se ascund în orașe neatacate încă sau în subsoluri, acolo unde au loc bombardamente: la Kiev, în orașul asediat Mariupol, la Harkov, Nikolaev, Izium etc. 1,8 milioane sunt deja în afara țării.

Numărul total al refugiaților care au părăsit Ucraina din 24 februarie până acum se apropie de 4 milioane, 10% din populația țării.

Vizită în Ucraina?

În Polonia, președintele american a mulțumit organizațiilor umanitare poloneze pentru că au trimis ajutoare Ucrainei și i-au ajutat pe refugiați, iar militarilor americani le-a transmis că lumea se confruntă în prezent cu o luptă între „democrație și oligarhi”.

Vorbind în timpul unei mese rotunde centrate pe problema refugiaților, Biden a spus că ar fi preferat să vadă criza dintr-o perspectivă și mai atentă, dar a fost împiedicat de preocupările de securitate.

„Nu mă vor lăsa, e de înțeles, cred, să trec granița și să arunc o privire la ce se întâmplă în Ucraina”, a spus Biden, citat de CNN.

El a spus că a fost impresionat de curajul civililor ucraineni care au dovedit că „au multă coloană vertebrală”. „​Uitați-vă cum se ridică. Femei, tineri care stau în mijlocul, în fața unui tanc blestemat, spunând doar 'Nu plec'. Sunt incredibili”, a spus el.

Revizuirea ambițiilor militare ale Rusiei în Ucraina

Biden a vorbit pe fundalul unor semnale că Moscova și-a diminuat ambițiile în atacul său asupra Ucrainei pentru a se putea concentra doar pe capturarea teritoriului revendicat de separatiștii susținuți de Rusia în ultimii ani.

Părți din regiunile de est ale Ucrainei, Luhansk și Donețk, adică Donbasul, au intrat sub controlul separatiștilor după ce Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în 2014.

Ucraina susține că a distrus o navă rusească în portul Berdeansk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:54 0:00

Un oficial american din domeniul apărării care a vorbit cu reporterii de la Pentagon în condiția anonimatului a declarat că armata rusă își intensifică atacurile aeriene și terestre în regiunea Donbas, dar rușii nu au făcut niciun progres semnificativ până acum. Oficialul a mai spus că înaintarea armatei ruse către Kiev s-ar fi oprit.

Ministerul rus al Apărării a părut să confirme schimbarea când a anunțat, pe 25 martie, că prima fază a operațiunii sale militare a fost finalizată și că se va concentra acum pe cele două regiuni estice, așa-zisele republici populare LNR și DNR.

„Obiectivele principale ale primei etape a operațiunii au fost în general îndeplinite”, a declarat Serghei Rudskoi, șeful adjunct al Statului Major al forțelor armate ruse. Rudskoi a adăugat că acest lucru le va permite forțelor ruse să se concentreze pe „scopul principal, eliberarea Donbasului”.

Tragedia de la Mariupol

După o lună de lupte, Rusia nu a cucerit încă vreun oraș important din Ucraina, iar forțele ucrainene au recucerit unele teritorii în apropierea Kievului.

Unul dintre punctele focale ale invaziei este orașul-port Mariupol din sudul Ucrainei, care se află între Crimeea ocupată de ruși și zonele de est deținute de separatiști.

Imagini filmate cu drona arată amploarea dezastrului din Mariupol
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:32 0:00

Asediul de aproape o lună și luptele grele au blocat zeci de mii de civili în orașul cu provizii tot mai puține.

Forțele ruse au bombardat țintele civile, inclusiv un teatru unde se adăposteau sute de oameni. Într-o primă estimare făcută pe 25 martie pe baza relatărilor martorilor oculari, oficiali de la Mariupol au spus că în atacul asupra teatrului au fost uciși aproximativ 300 de civili. Autoritățile locale au mai estimat că, până în 22 martie, în Mariupol au fost uciși 2 400 de civili, cifră preluată și de Departamentul de Stat atunci când a anunțat că „forțele lui Putin” comit crime de război.

Starea negocierilor de pace

Într-un mesaj video pe 25 martie, târziu, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că armata sa a opus o rezistență puternică Rusiei și și-a reiterat apelul la negocieri de pace urgente.

„Apărătorii noștri aduc conducerea rusă la o idee simplă și logică: trebuie să vorbim, să avem discuții de substanță, urgente și corecte”, a spus Zelenski.

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat pe Twitter că, deocamdată, nu a existat vreun progres în negocierile de pace.

„Poziția Ucrainei este clară: încetare a focului, garanții de securitate, fără compromisuri privind integritatea teritorială. Dar Rusia rămâne la ultimatumuri”, a spus Kuleba. El a adăugat că Ucraina are nevoie de mai multe sancțiuni anti-ruse și mai mult ajutor militar „pentru a stimula o abordare mai constructivă” din partea Rusiei.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG