Linkuri accesibilitate

Laboratorul social | Alexei Vidrașco: Pot să zică ce vor, eu știu cine sunt


Sculptorul Alexei Vidrașco, creator și organizator de evenimente culturale în satul Cuhnești, raionul Glodeni
Sculptorul Alexei Vidrașco, creator și organizator de evenimente culturale în satul Cuhnești, raionul Glodeni

De 10 ani, sculptorul Alexei Vidrașco creează, predă și organizează evenimente culturale în satul de baștină, Cuhnești. Când toți se rup la oraș, el a ales să dezvolte viața culturală la sat, o alegere ce nu a fost mereu apreciată de localnici. Detalii în noul episod din „Laboratorul social”.

Alexei Vidrașco: Pot să zică ce vor, eu știu cine sunt
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:40:27 0:00

Încă de când era student la arte, Alexei a început să organizeze tabere de creație pentru artiști în casa pe care o are în satul de baștină. Casa este situată în marginea satului, pe malul râului Camenca, iar locul este foarte pitoresc. Discuta deseori cu colegii că le-ar lua mult timp și efort să obțină un loc într-o tabără din cele existente. Aceasta l-a motivat să organizeze propria tabără, chiar dacă la început i-a fost greu să găsească sponsorizări.

Lucrările realizate în cadrul acestor tabere le-a amplasat, inițial, într-un spațiu comun dintre curți, pe o pajiște ce dă spre râu. Dar localnicii s-au împotrivit și i-au cerut să mute sculpturile, pe motiv că gâștele care pasc acolo s-ar speria de ele. Criticile au venit periodic și de la primarul sau preotul din sat. Acum, toate lucrările sunt aranjate în grădina lui Alexei, care arată ca un parc de sculptură.

Alexei Vidrașco lucrează în atelierul său din satul natal, 15 martie 2024.
Alexei Vidrașco lucrează în atelierul său din satul natal, 15 martie 2024.

În 2016, a organizat prima ediție experimentală a unui festival de artă pentru publicul larg, la care, pe lângă sculptori, au participat și pictori, poeți și muzicieni. Iar din 2017, festivalul a devenit cunoscut ca ArtFest.

Din 2021, a fost co-organizator al Festivalului Lupilor. Atunci, a organizat în curtea sa o zi de festival cu spectacole de teatru, de muzică și expoziții de fotografie, pictură și sculptură.

După fiecare eveniment se alege și cu aprecieri, și cu critici din partea consătenilor. În timp ce unii îi reproșează alegerile muzicale pentru festival, alții decid să studieze pictura, după ce vin la eveniment. De exemplu, după ediția ArtFest din 2017, la școala de arte din satul vecin, Balatina, în clasa de pictură a lui Alexei s-au înscris neobișnuit de mulți copii, vreo 20.

Acum, Alexei e într-o perioadă în care spune că ar vrea să se concentreze mai mult pe realizarea lucrărilor sale de autor și mai puțin pe proiectele din comunitate. Vrea să revină mai activ în circuitul cultural din capitală și să participe la mai multe expoziții de grup și chiar să organizeze una personală. Dar planurile lui oricând pot fi date peste cap de o idee bună de eveniment cultural local.

***

În noul sezon din podcastul „Laboratorul social”, cercetăm scena underground din Republica Moldova. Fiecare generație își are rebelii și răzvrătiții săi, deschizătorii de drumuri pentru noi tendințe și noi curente. Prin urmare, vrem să aflăm ce idei și probleme îi preocupă pe non-conformiștii zilelor noastre, ca să știm care vor fi trendurile de mâine ale întregii societăți.

În fiecare din cele 10 episoade din noul sezon, vei cunoaște unul sau două personaje, reprezintând un domeniu din arte sau din activism, acolo unde sunt cele mai multe și cei mai mulți alternativi: muzică, teatru, film, poezie, design vestimentar, ecologie, sculptură, arte vizuale, activism cultural și civic. Fiecare episod audio de podcast este însoțit de un video scurt despre același personaj.

„Laboratorul social” poate fi găsit și pe Apple Podcasts și YouTube. Peste hotare, podcastul este accesibil și pe Spotify.
  • 16x9 Image

    Victoria Coroban

    Îmi place să observ oamenii, procesele și fenomenele din societate. Primele emisiuni radio în direct le-am realizat la vârsta de 15 ani la Nisporeni. După ce am absolvit facultatea de jurnalism la Universitatea din București am lucrat în producție de film și management cultural. În 2011 am revenit în radio odată cu lansarea Radio România Chișinău, unde am făcut emisiuni pe subiecte sociale. Din noiembrie 2022 realizez podcastul „Laboratorul social” la Europa Liberă. 

XS
SM
MD
LG