Linkuri accesibilitate

Laboratorul social | Sharenting: Ce trebuie să știe părinții înainte de a posta imagini cu copilul lor on-line? 


Jurnalista Victoria Coroban și Teodora Rebeja, specialistă în protecția copilului și coordonatoare de programe la Fundația Terre des Hommes Moldova.
Jurnalista Victoria Coroban și Teodora Rebeja, specialistă în protecția copilului și coordonatoare de programe la Fundația Terre des Hommes Moldova.

Chiar și cei mai puțin pasionați de fotografie, odată ce devin părinți sunt mânați de dorința de a surprinde cât mai multe imagini cu copilul lor. Și dacă ar păstra terabiții de imagini doar pentru ei? Dar nevoia de a împărtăși bucuria, e și ea de neoprit. Ce impact poate avea asta asupra copiilor? 

Riscurile sharentingului, febra părinților de a posta imagini cu copiii lor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00

Pentru părinții de azi este greu să-și imagineze cum e să crești având copilăria expusă public pe rețelele de socializare. Obsesia părinților de a posta imagini cu copiii lor pe rețelele de socializare a fost numită sharenting, o combinație dintre cuvintele englezești share (a împărtăși) și parenting (activitatea de a fi părinte). În Franța există deja o lege care protejează copiii de sharenting. Dar în țări ca Republica Moldova, unde fenomenul nu este reglementat prin lege, responsabilitatea rămâne a fi doar a părinților.

Despre cum postarea imaginilor și textelor despre copii on-line poate influența siguranța copiilor, dar și dezvoltarea psihologică și relația cu părinții am discutat în episodul 13 din podcastul „Laboratorul social” cu Teodora Rebeja, specialistă în protecția copilului și coordonatoare de programe la Fundația Terre des Hommes Moldova. Teodora Rebeja a explicat de ce este important să consultăm opinia copilului și să ținem cont de ea înainte de a decide dacă sau ce anume postăm on-line și care sunt întrebările esențiale pe care trebuie să ni le punem înainte de a face publice imagini sau texte despre copiii noștri.

„Laboratorul social” poate fi găsit și pe Apple Podcasts, Google Podcasts și YouTube. Peste hotare, podcastul este accesibil și pe Spotify.
  • 16x9 Image

    Victoria Coroban

    Îmi place să observ oamenii, procesele și fenomenele din societate. Primele emisiuni radio în direct le-am realizat la vârsta de 15 ani la Nisporeni. După ce am absolvit facultatea de jurnalism la Universitatea din București am lucrat în producție de film și management cultural. În 2011 am revenit în radio odată cu lansarea Radio România Chișinău, unde am făcut emisiuni pe subiecte sociale. Din noiembrie 2022 realizez podcastul „Laboratorul social” la Europa Liberă. 

XS
SM
MD
LG