Linkuri accesibilitate

Podcastul „Reporterii”: Trei istorii despre oameni care poartă de grijă unei Moldove tot mai îmbătrânite


Jurnaliștii Europei Libere Eugenia Apostu, Alexandru Eftode, Virginia Nica, Silvia Rotaru
Jurnaliștii Europei Libere Eugenia Apostu, Alexandru Eftode, Virginia Nica, Silvia Rotaru

În acest episod din „Reporterii”, spunem istoriile asistentei medicale Anastasia Dimitriu, asistentei sociale Elena Diacioc și învățătorului IT, Ion Bălan, voluntar la o casă de bătrâni. Sunt oameni care ajută să meargă înainte o Republică Moldova cu o populație tot mai îmbătrânită și mai puțină.

Istoriile unor oameni ca aceștia trebuie cunoscute, iar Europa Liberă le pune pe toate platformele la dispoziția noastră, inclusiv Facebook, Instagram și YouTube. Dar mai întâi ele trebuie descoperite. Pe cele din acest episod, devenite reportaje video, le-au descoperit Silvia Rotaru, Virginia Nica și Eugenia Apostu. Le repovestesc acum prin viu grai.

Trei istorii despre oameni care poartă de grijă unei Moldove tot mai îmbătrânite
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:32:50 0:00

Anastasia Dimitriu are 32 ani și este asistenta medicală superioară în satul său natal, Vorniceni, din Strășeni. În afară de îndatoririle specifice, își învață colegele mai în etate cum să folosească în activitatea de zi cu zi computerul, pentru că „toată medicina trece pe suport electronic”, inclusiv la Centrul de Sănătate Vorniceni. „Când este un tânăr alături, la serviciu și oriunde te-ai afla, iei ceva din tinerețea lor (...) cu toată experiența pe care o am, dar tinerii specialiști au cunoștințe mai noi”, spune asistenta medicală, Olimpiada Triboi.

R. Moldova are un deficit suportabil de asistente și asistenți medicali: există 24 de mii (92 la 10 000 de locuitori) și i-ar trebui 25 de mii. Dar deficitul e mai mare la țară, aproape 13% dintre asistentele medicale sunt deja de vârstă pensionară, iar din urmă vin mai puține asistente tinere, multe optând pentru străinătate.

Elena Diacioc este asistentă socială în comuna Chetrosu din Anenii Noi: „am crescut cu buneii și bătrânii pentru mine sunt aproape de suflet, iar copiii sunt cei mai vulnerabili, nu au o persoană de încredere cu care să vorbească, pentru că persoana de încredere a copilului, mama sau tata, este cea care îl bate”. Elena poate face până la opt vizite pe zi, la Chetrosu și celălalt sat din comună, Todirești, iar „clienții” săi cei mai fideli sunt bătrânii rămași singuri, copiii neglijați sau abuzați de proprii mamă și tată, femeile bătute de bărbați, persoanele cu dizabilități.

Are această slujbă de jumătate de an, a ales-o inclusiv pentru că e aproape de casă și spune că nu va renunța. Dar la un salariu de sub 5 mii de lei (plus sporurile), fluctuația de cadre în domeniul îngrijirii sociale este de 30%, iar mulți angajați nu sunt specialiști, ci pur și simplu „oameni buni”. La Anenii Noi au existat cazuri când unii angajați au lucrat numai o lună. „Au rămas cei mai devotați, sau cei care sunt legați de casă, femei care au părinți în vârstă și nu-i pot lăsa să plece după familiile lor în străinătate”, spune Zinaida Bunescu, șefa Direcției raionale asistență socială din Anenii Noi.

Ion Bălan este învățător de informatică la liceul din satul natal, Ștefănești, raionul Florești. În vârstă de 37 de ani, are probleme locomotorii din copilărie, dar și-a depășit condiția, făcând studii universitare. „Ion a luptat pentru el în primul rând, obținând multe chiar dacă este o persoană cu dizabilități, dar acum vrea să lupte și pentru alții”, spune Aurica Bodiu, directoarea liceului din Ștefănești. Învățătorul este supranumit „motorașul” liceului, are elevi premiați la competițiile regionale, în iunie 2023 va merge cu ei la o competiție națională. Le dă lecții de IT și altor consăteni, iar de două ori pe săptămână face voluntariat la azilul de bătrâni în satul vecin, Căprești: îi ajută pe locuitorii azilului să țină legătura pe net cu cei dragi, aflați străinătate.

Azilul de la Căprești a fost renovat cu ajutorul unei fundații de binefacere din sat sprijinită de autoritățile locale și raionale, dar și de donatori străini. Are aproximativ 40 de locuitori, atât oameni repartizați aici prin intermediul direcției de resort din raionul Florești, dar și oameni care își plătesc șederea sau plătesc pentru ei rudele. Aziluri asemănătoare există în mai multe raioane.

În R. Moldova, modelul tradițional al îmbătrânirii în familie, în care părintele la bătrânețe intra în grija unui copil, devine tot mai imposibil de continuat din cauza emigrației. Pot deveni azilurile o alternativă?

În acest episod de podcast nu facem decât să zgândărim aceste probleme. Reporterii Europei Libere vor continua să sape la ele.

Cu un episod nou în fiecare luni, „Reporterii” este un podcast în care relatăm pentru ascultătorii noștri - cei care ne ascultă în mașină, în căști în transportul public sau acasă, înainte de culcare – la ce proiecte lucrează reporterii Europei Libere pentru site-ul nostru, pentru paginile noastre de Facebook și Instagram, pentru canalul de YouTube. Vă puteți abona la podcast pe platformele Apple Podcast, Google Podcast, pe YouTube, iar ascultătorii din străinătate îl pot găsi și pe Spotify. Audiție plăcută!

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG