Linkuri accesibilitate

Laboratorul Social | Volodimir Yatsenko: În Ucraina, noi luptăm pentru ca oamenii să continue să se iubească


Volodimir Yatsenko, producător de film din Ucraina și voluntar pe frontul din Bahmut.
Volodimir Yatsenko, producător de film din Ucraina și voluntar pe frontul din Bahmut.

„Nu voi face filme despre război în următorii câțiva ani, pentru că am nevoie să înțeleg ce s-a întâmplat cu noi toți, cu mine. Dar comedii sau altceva, de ce nu? De fapt, noi pentru asta luptăm – ca să putem trăi o viață normală”, spune Volodimir Yatsenko, producător de film, voluntar pe front. 

Volodimir Yatsenko este unul dintre cei mai importanți producători de film din Ucraina. În prezent, luptă pe frontul din Bahmut ca voluntar. La Chișinău a venit în calitate de membru al juriului internațional, la invitația Centrului Național al Cinematografiei din Moldova pentru selectarea proiectelor de film care vor beneficia de finanțare din buget.

Volodimir Yatsenko: În Ucraina, noi luptăm pentru ca oamenii să continue să se iubească
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00

În noul episod al podcastului Laboratorul social am discutat cu Volodimir Yatsenko despre situația actuală din Ucraina, care opune rezistență agresiunii militare ruse. Volodimir ne-a oferit o perspectivă foarte lucidă atât asupra puterii de care dă dovadă acum societatea ucraineană, cât și asupra vulnerabilităților care îi sunt caracteristice și care riscă să revină dacă războiul va dura prea mult : „Au fost foarte puține momente în istoria noastră când am fost toți uniți, cum ar fi perioada Maidanului, sau acum, în perioada războiului. Și, de obicei, aceste perioade au fost scurte. De aceea ne cam grăbim să încheiem acest război, pentru că deocamdată încă mai suntem uniți. Dar cred că dacă mai durează 5-7 ani, atunci, probabil, nu vom mai fi la fel de uniți.”

Am discutat cu Volodimir și despre rolul culturii în consolidarea conștiinței de sine a unei națiuni, dar și cum poate contribui la vindecarea traumelor produse de acest război și cum deosebim adevăratele produse culturale de produsele culturale de propagandă.

„Avem acest război doar pentru că nu ne îngrijim de cultură. Și asta e o lecție foarte bună și pentru toți vecinii noștri. Dacă nu te îngrijești de cultură, atunci, cel mai probabil, vei deveni parte a altei națiuni”, e de părere Volodimir Yatsenko.

În perioada 2017-2019, Volodimir Yatsenko a fost directorul Asociației Industriei de Film din Ucraina și este primul reprezentant al Ucrainei la Eurimage, instituție europeană care finanțează co-producțiile de film. Printre cele mai cunoscute filme produse de Volodimir Yatsenko se numără Home, selectat în cadrul programului „Un Certain Regard” din cadrul Festivalului Internațional de Film de la Cannes și filmul Atlantis, care a luat premiul I în cadrul programului Horizons la Festivalul Internațional de Film de la Veneția. Atlantis, o ficțiune post-apocaliptică ce prezintă efectele unui război devastator între Ucraina și Rusia, a fost produsă încă în 2019. Filmul a fost prezentat și la Chișinău pe 11 mai, iar publicul a avut oportunitatea să discute cu producătorul după proiecție.

„Laboratorul social” poate fi găsit și pe Apple Podcasts, Google Podcasts și YouTube. Peste hotare, podcastul este accesibil și pe Spotify.
  • 16x9 Image

    Victoria Coroban

    Îmi place să observ oamenii, procesele și fenomenele din societate. Primele emisiuni radio în direct le-am realizat la vârsta de 15 ani la Nisporeni. După ce am absolvit facultatea de jurnalism la Universitatea din București am lucrat în producție de film și management cultural. În 2011 am revenit în radio odată cu lansarea Radio România Chișinău, unde am făcut emisiuni pe subiecte sociale. Din noiembrie 2022 realizez podcastul „Laboratorul social” la Europa Liberă. 

XS
SM
MD
LG