Linkuri accesibilitate

Laura Codruța Kovesi va fi audiată astăzi în Comisia LIBE a Parlamentului European (VIDEO)


Laura Codruta Koevesi la București, 1 februarie 2019

Mai multe grupuri politice din PE, între care Grupul Popularilor Europeni și cel al Verzilor, au anunțat că o susțin pe Kovesi.

Parlamentul European (comisia „LIBE” de libertăți civile, justiție și afaceri interne) îi audiază astăzi, 26 februarie, pe cei trei candidați rămași în cursa pentru funcția de procuror european. Între aceștia, până de curând, era favorită Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție din România. Mai multe grupuri politice din Parlamentul European, între care Grupul Popularilor Europeni și cel al Verzilor au anunțat că o susțin pe Kovesi, în ciuda votului informal al ambasadorilor UE care l-au favorizat pe candidatul francez, Jean-François Bohnert. Al treilea candidat este germanul Andres Ritter.

„Verzii o susțin pe dna Kovesi. Decizia noastră se bazează pe evaluarea foarte strictă a unui panel de experți”, declară într-un interviu în exclusivitate pentru Europa Liberă, europarlamentara germana Ska Keller, co-președinta grupului Verzilor din Parlamentul European.

Ska Keller: „Verzii o susțin pe dna Kovesi. Decizia noastră se bazează pe evaluarea foarte strictă a unui panel de experți”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:35 0:00

După votul din LIBE, ambasadorii celor 22 de țări UE care participă la noul Parchet european vor negocia cu Parlamentul pentru desemnarea unui candidat comun. Votul final va avea loc în plenul Parlamentului și apoi în Consiliul pentru Justiție și Afaceri Interne (JAI), relatează corespondenta Europei Libere la Strasbourg.

Noul parchet European ar urma să fie functional în 2020. Va fi o structură independentă, însărcinată cu investigarea, urmărirea şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră de TVA. Până în acest moment, 22 de state membre ale UE s-au alăturat Parchetului European. Exceptând Marea Britanie care va părăsi UE, cele cinci ţări care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca) se vor putea alătura în orice moment.

Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg şi va fi compus dintr-un procuror-şef şi un colegiu de procurori din toate ţările participante. Aceştia vor coordona investigaţiile curente desfăşurate de către procurorii delegaţi în fiecare stat participant.

XS
SM
MD
LG