Linkuri accesibilitate

Laureații Nobel Muratov și Ressa au cerut Crucii Roșii să intervină în favoarea lui Navalnîi


Maria Ressa și Dmitri Muratov
Maria Ressa și Dmitri Muratov

Laureații Premiului Nobel pentru Pace, Dmitri Muratov și Maria Ressa, au îndemnat Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) să intervină în favoarea liderului opoziției ruse Aleksei Navalnîi, care a petrecut mai mult de 100 de zile în izolare punitivă din august 2022.

Într-o scrisoare semnată de Muratov și Ressa, publicată de ziarul Novaia gazeta pe 24 ianuarie, cei doi afirmă că „atâta timp cât chinul lui Navalnîi continuă, suntem cu toții complici ai călăilor(...) Faceți cum vă îndeamnă principiul umanitar universal: împiedicați suferința umană.”

De la 1 ianuarie, zeci de legislatori, avocați și medici din Rusia i-au cerut președintelui Vladimir Putin, Procuraturii Generale și Consiliului prezidențial pentru Drepturile Omului să intervină în favoarea lui Navalnîi, a cărui stare de sănătate s-a înrăutățit dramatic după ce a fost plasat în izolator punitiv de numeroase ori din motive despre care el și susținătorii săi spun că sunt îndoielnice.

Crucea Roșie face un pas înapoi

Navalnîi și avocatul său, Vadim Kobzev, au declarat în ultimele săptămâni că politicianul de opoziție are o tuse puternică și febră, dar administrația penitenciarului nu permite ca medicamentele să îi fie transmise.

Apelul lui Muratov și al lui Ressa, care au fost co-câștigători ai premiului Nobel în 2021, ar putea să nu își atingă ținta, potrivit Novaia gazeta, având în vedere că oficialii CICR susțin că organizația „nu are mandat pentru astfel de acțiuni”.

„Ne dăm seama că Comitetul Internațional al Crucii Roșii se poate confrunta cu dificultăți legate de autoritatea sa și, prin urmare, ne adresăm tuturor organizațiilor neguvernamentale care ar putea ajuta la rezolvarea acestei probleme", a scris Novaia gazeta.

În august, Navalnîi era pe punctul să moară după ce a fost otrăvit, operațiune pe care o pune pe seama agenților de securitate ruși care au acționat la ordinul lui Putin. El a fost arestat pe 17 ianuarie 2021, la sosirea din Germania, unde a fost tratat pentru otrăvire. Ulterior, a primit o pedeapsă de 2 ani și jumătate de închisoare pentru că a încălcat termenii unei eliberări condiționate anterioare în timpul convalescenței sale în străinătate. Kremlinul a negat orice implicare în otrăvirea lui Navalny.

Condamnarea inițială este considerată pe scară largă ca fiind un caz inventat și motivat politic. În luna martie a anului trecut, Navalny a fost condamnat la o pedeapsă separată de nouă ani de închisoare pentru acuzații de ultraj și deturnare de fonduri prin fraudă, pe care el și susținătorii săi le-au respins în mod repetat ca fiind motivate politic.

XS
SM
MD
LG