Linkuri accesibilitate

Lavrov spune că relațiile SUA-Iran trebuie să se detensioneze


Ministrul rus de Externe Sergei Lavrov
Ministrul rus de Externe Sergei Lavrov

Tragedia avionului ucrainean doborât la 8 ianuarie la Teheran arată că a venit timpul ca Iranul şi Statele Unite să înceapă o detensionare a relațiilor, a declarat vineri ministru rus de externe Serghei Lavrov, la conferința sa de presă anuală.

El a precizat că nu vrea să „justifice” greșeala Iranului dar că nu trebuie uitat faptul că în momentul când a avut loc accidentul, Iranul se mai aștepta la o replică militară americană.

Cu câteva ore înainte ca avionul ucrainean de pasageri să fie doborât de o rachetă iraniană, Teheranul atacase cu rachete două baze militare din Irak, folosite de trupele americane ca reacție la uciderea, pe 3 ianuarie, a generalului Soleimani într-un atac american cu dronă, pe aeroportul din Bagdad. Toate cele 176 de persoane aflate la bordul avionului au fost ucise.

Între timp, Procuratura Generală din Ucraina a cerut Canadei, Franței, Suediei, Germaniei și Marii Britanii (toate țări care afectate de accident) dar și Iranului să participe cu experți la investigarea circumstanțelor în care a fost doborât avionul și stabilirea responsabilităților.

Cererea a fost trimisă joi, 16 ianuarie, la câteva ore după reuniunea miniștrilor de externe din țările afectate, de la Londra. Acolo, ministrul canadian de externe Francois-Philippe Champagne a anunțat că țara sa, la fel ca Afganistanul, Marea Britanie, Suedia și Ucraina cer Iranului să plătească despăgubiri familiilor victimelor. Cele mai multe victime erau cetățeni iranieni, al doilea cel mai mare grup fiind de cetățeni canadieni, majoritatea de origine iraniană.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG