Linkuri accesibilitate

„Le-a fost furată libertatea”: Tot mai multe femei afgane se sinucid sub conducerea talibanilor


Femei într-un adăpost de sănătate mintală al Crucii Roșii de la periferia orașului Herat, 11 noiembrie 2012
Femei într-un adăpost de sănătate mintală al Crucii Roșii de la periferia orașului Herat, 11 noiembrie 2012

Afganistanul a înregistrat o creștere a numărului de sinucideri feminine de la preluarea puterii de către talibani în 2021, făcând din această țară una dintre puținele din lume în care mai multe femei își iau viața decât bărbații.

Șabana avea în față un viitor strălucit. Își făcea studiile pentru a deveni medic și se pregătea să se căsătorească.

Dar după ce talibani au preluat conducerea, în 2021, viața ei s-a dat peste cap. Interdicția impusă de grupul militant femeilor de a merge la universitate a forțat-o să renunțe la studii. Apoi, logodnicul ei, stabilit în străinătate, a rupt logodna.

Șabana, care avea 20 de ani, s-a sinucis luna trecută în orașul său natal Charikar, capitala provinciei Parwan din nordul țării.

Este una dintre tot mai multele femei și fete care și-au luat viața în Afganistan, una dintre puținele țări din lume în care experții estimează că se sinucid mai multe femei decât bărbați.

Creșterea numărului de sinucideri feminine în această țară este pusă de experți în legătură cu restricțiile severe impuse de talibani asupra femeilor. Gruparea islamistă fundamentalistă a interzis accesul femeilor la educație și la majoritatea formelor de angajare, le-a refuzat efectiv orice rol public în societate, le-a limitat cu totul mobilitatea, le controlează vestimentația, închizând saloanele de frumusețe și interzicând produsele cosmetice.

Deși nu există statistici oficiale, experții afgani din domeniul sănătății mintale și organizațiile străine au observat o creștere îngrijorătoare a sinuciderilor de femei în ultimii doi ani.

„La ora actuală, femeile și fetele reprezintă majoritatea pacienților care suferă de afecțiuni psihice în Afganistan", a declarat Mujeeb Khpalwak, un psihiatru din Kabul.

„Dacă ne uităm la femeile care înainte lucrau sau studiau, 90 la sută dintre ele suferă acum de probleme de sănătate mintală”, a adăugat Khpalwak. „Ele se confruntă cu o incertitudine economică enormă după ce și-au pierdut locul de muncă și sunt foarte neliniștite cu privire la viitorul lor.”

Cronologie: decretele represive ale talibanilor

Iată cum au impus talibanii zeci de restricții asupra diferitelor aspecte ale vieții în Afganistan.
august 2021 La doar câteva zile după preluarea puterii, talibanii le cer femeilor să stea acasă și să evite călătoriile.
septembrie 2021 Fetelor li se interzice accesul în școli, femeile nu mai pot practica sport. Bărbaților li se interzice să-și radă barba.
decembrie 2021 Magazinele de vânzare cu amănuntul sunt obligate să înlăture capetele manechinelor.
martie 2022 Serialele străine sunt interzise. Norouz, Anul Nou persan preislamic, este anulat.
aprilie 2022 Talibanii interzic TikTok și popularul joc online PUBG.
mai 2022 Femeilor li se ordonă să-și acopere fața în public cu burqa sau niqab. Restaurantele deținute de femei și conduse de femei din provincia Herat sunt închise.
decembrie 2022 Femeilor le este interzis accesul în universitățile publice și private. Talibanii le interzic, de asemenea, organizațiilor neguvernamentale locale și străine să angajeze femei afgane.
ianuarie 2023 Talibanii ordonă ca farmaciile să nu mai vândă contraceptive.
februarie 2023 Personalul medical de sex feminin din Kabul este obligat să poarte tot timpul hijab și măști pe față în orice moment.
iulie 2023 Talibanii interzic saloanele de înfrumusețare pentru femei. Toate centrele de formare a profesorilor primesc ordin de închidere.

Multe femei afgane spun că au fost transformate în prizoniere virtuale în casele lor de când puterea a ajuns în mâinile talibanilor. Cele mai multe femei sunt șomere. Și majoritatea spun că sunt cuprinse de deznădejde.

Femei afgane cerșind în provincia Nimroz. Numărul femeilor cerșetoare a crescut în provincia Nimroz.
Femei afgane cerșind în provincia Nimroz. Numărul femeilor cerșetoare a crescut în provincia Nimroz.

Între timp, violența împotriva femeilor a crescut sub regimul taliban. Militanții au eliminat programele de asistență juridică și instanțele speciale concepute pentru a combate violența împotriva femeilor și fetelor.

Numărul căsătoriilor forțate și timpurii ale adolescentelor a crescut, de asemenea, în Afganistan, părinții căsătorindu-și fiicele adolescente pentru a evita căsătoriile forțate cu luptătorii talibani.

Maryam Saeedi, o activistă afgană pentru drepturile femeilor, spune că unele femei consideră sinuciderea ca fiind singura modalitate de a scăpa de situația lor. „Se sinucid pentru a pune capăt problemelor lor”, a declarat ea pentru Radio Azadi de la RFE/RL.

Maryam, o rezidentă din Kabul, spune că sora ei în vârstă de 16 ani suferă de depresie extremă de când talibanii au interzis ca fetele de peste clasa a șasea să meargă la școală. „Sănătatea mintală a surorii mele a avut enorm de mult de suferit”, a declarat ea pentru Radio Azadi. „Este greu pentru fete să se descurce după ce le-au fost furate toate libertățile.”

Talibanii au declarat că 360 de persoane s-au sinucis în țară anul trecut, fără a oferi detalii. Cifrele neoficiale sugerează că numărul sinuciderilor feminine a crescut din 2021, când guvernul afgan sprijinit de Occident s-a prăbușit.

Organizația Mondială a Sănătății a dezvăluit în 2018 că aproximativ două milioane de afgani - dintr-o populație de aproximativ 40 de milioane de locuitori - sufereau de tulburări psihice. „Aceste cifre sunt probabil mult mai mari în prezent”, au afirmat activiștii de la Action Against Hunger, o organizație neguvernamentală cu sediul în SUA, pe 5 septembrie. În declarație se mai spune că Afganistanul se confrunta cu o „criză de sănătate mintală fără precedent, dar nevăzută”.

Femei afgane așteaptă ajutoarele alimentare distribuite de Crucea Roșie la periferia orașului Jalalabad, la 4 septembrie 2023.
Femei afgane așteaptă ajutoarele alimentare distribuite de Crucea Roșie la periferia orașului Jalalabad, la 4 septembrie 2023.

Psihiatrul Khpalwak susține că țara nu are resursele necesare pentru a aborda ceea ce el a numit o epidemie de sănătate mintală.

„Numărul pacienților cu probleme de sănătate mintală crește rapid, dar tratamentul disponibil pentru aceștia nu este suficient”, a spus el. „Femeile psihiatru nu pot lucra din cauza restricțiilor impuse în activitatea lor. Trebuie luate măsuri urgente împotriva acestei crize tot mai mari a sănătății mintale din Afganistan."

XS
SM
MD
LG