Linkuri accesibilitate

Lecția asaltului asupra Capitoliului pentru democrațiile fragile


Revista matinală a presei la radio Europa Liberă.

Revista matinală a presei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:58 0:00
Link direct

Tv8.md publică știrea că printre persoanele reținute de către oamenii legii americani după dezordinile din 6 ianuarie ar fi și două moldovence: Kristina Malimon, în vârstă de 28 de ani, arestată sub acuzația de intrare ilegală în Capitoliu, și mama ei, Evghenia Malimon, în vârstă de 54 de ani. Kristina Malimon, arată publicația, ar fi vicepreședinta Tinerilor Republicani din Oregon. Potrivit biografiei sale de pe site-ul organizației, ea este, de asemenea, ambasadoarea Turning Point SUA și al grupului de reflecție pro-Trump al Universității Liberty, Falkirk Center. Aceasta este, de asemenea, listată ca delegată pentru Partidul Republican al Județului Multnomah. Tânăra este foarte activă pe rețele sociale, unde de cele mai multe ori a postat fotografii pentru susținerea lui Trump.

Un comentariu pe tema asaltului de miercuri asupra Congresului americane, citat de adevărul.md și care aparține lui Koert Debeuf, cercetător asociat la Institutul de Studii Europene al Universităţii Vrije din Bruxelles, se bazează pe ideea că asediul Capitoliului de la Washington ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru democraţii europeni, dar şi societatea civilă democrată, întrucât Europa nu este ferită chiar dacă atitudinea sa faţă de acele evenimente tinde să fie de superioritate. “După ororile Primului Război Mondial Europa a trecut printr-o epidemie mortală, şi anume Gripa Spaniolă, ca şi prin printr-o criză financiară după prăbuşirea bursei de pe Wall Street. În plus, revoluţia rusă a adus un număr mare de refugiaţi în Europa. În vremurile mai recente, după atacurile de la 11 septembrie, Europa s-a confruntat cu atacuri teroriste, o aşa-numită criză a refugiaţilor, iar acum cu o pandemie. Chiar dacă circumstanţele sunt altele , „cocktailul de crize” este destul de similar atunci şi acum. Este vorba de un „cocktail de experienţe traumatice care îi face pe oameni receptivi la o anume ideologie promotoare a unui trecut mitic în care lucrurile mergeau mai bine. „Make America Great Again” este doar un exemplu al aceleiaşi ideologii în ascensiune în întreaga lume - regimul lui Putin în Rusia, al lui Modi, în India, Sisi, în Egipt, Erdogan, în Turcia, Bolsonaro, în Brazilia, Orban, în Ungaria, şi aşa mai departe. Fiecare dintre aceşti lideri este capabil să instige mulţimea aşa cum a făcut-o Trump la Washington şi am face bine să ne pregătim pentru o asemenea posibilitate”, scrie analistul.

Democrația nu este invulnerabilă, ea nu și-a dezvoltat anticorpi împotriva demagogiei, populismului, nici măcar în America, scrie la rândul său Nicole Negru în ziarulnational.md. Editorialistul mai crede că Donald Trump a făcut o greșeală fatală, și-ar fi tăiat creanga de sub picioare trăgând în democrația americană. El ar putea să-și fondeze propriul partid, dar a intrat deja în istorie ca un perdant, mai crede Negru.

O temă din actualitatea moldovenească care apare în cotidianul.md e cea că numărul deceselor provocate de COVID-19 este în scădere în R. Moldova. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale raportează că, în ultimele 24 de ore, 8 pacienți au fost răpuși de coronavirus. Ultima dată când un astfel de număr de victime s-a înregistrat a fost 27 decembrie 2020. Bilanțul deceselor a ajuns astfel la 3.130.

Și o altă știre de pe cotidianul.md: Euronews, cel mai important canal internațional de știri din Europa, a anunțat că va lansa în curând un post independent de știri în România în colaborare cu Universitatea Politehnica din București. Euronews România va fi un post independent de știri, destinat publicului vorbitor de limba română, mai precizează știrea.

XS
SM
MD
LG