Din acest an, contribuabilii moldoveni au avut posibilitatea să doneze o parte din impozitul pe venit pentru o organizație neguvernamentală sau pentru diverse entități religioase, în baza legii numite convențional „2%”.
Mai multe asociații obștești au decis să investească acest sprijin financiar în organizarea unor acţiuni de caritate, astfel încât, în ajun de sărbători, plătitorii de taxe din Republica Moldova să pună umărul, chiar şi indirect, la ajutorarea familiilor cu venituri modeste.
Organizaţia Help Age International în Moldova ajută vârstnicii. Contribuabilii au oferit asociaţiei aproape cinci mii de lei. Din aceşti bani au fost ajutate două familii din satul Donici, Orhei, explică Victoria Virschi, coordonatoare de proiect în cadrul organizaţiei.
Într-o familie, bunica în vârstă de 66 de ani creşte singură cinci nepoţi. Cu o pensie de aproape 700 de lei şi un ajutor de peste 900 de lei, bătrâna abia de reuşeşte să le ia micuţilor de-ale gurii. Cealaltă beneficiară este o septuagenară imobilizată la pat. Cu toţii au primit lemne şi pachete cu produse alimentare, spune Victoria Virschi:
„Am reuşit să vedem lumină şi bucurie pe faţa a cinci copii şi a unei vârstnice. Una dintre familii este foarte numeroasă! Într-o casă în care cresc cinci copii cu vârsta între zece şi 14 ani, care sunt sub tutela bunicăi pentru că părinţii nu sunt alături. În acest caz am implicat asistentul social, am implicat administrația publică locală, am mers la aceste familii acasă, am văzut care este situaţia şi am decis ca anume aceşti bani direcţionaţi către noi să fie utilizaţi în acest scop.”
Campania de Crăciun „În braţele mamei” este o altă acţiune organizată în acest an inclusiv cu banii donaţi de plătitorii de taxe. Misiunea socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei a direcţionat cei 16 mii de lei oferiţi de contribuabilii moldoveni pentru asigurarea alimentaţiei mamelor cu copii găzduite de Centrul maternal al Misiunii.
Responsabilă de relaţii publice, Ana Ceban coordonează de peste opt ani campaniile sociale din cadrul misiunii Diaconia. Observă că moldovenii de la an la an devin mai generoşi şi nu doar în ajunul sărbătorilor:
„Dacă e să povestim acum despre campania „În braţele mamei”, organizată în ajun de Crăciun, pentru comparaţie, am început această campanie colectând fonduri pentru construcția centrului maternal de la Poşta veche, de pe str. Criuleni 22. Desigur, nu am adunat în Moldova resurse suficiente şi, din păcate, până în prezent suntem cumva dependenţi de bunătatea străină şi majoritatea fondurilor sunt colectate din afară, dar iată că în ultimii ani, toate produsele necesare pentru întreținerea beneficiarilor programului, vorbim de hăinuţe, jucării, haine atât pentru maturi, cât şi pentru copii, sunt colectate exclusiv în Moldova. Deci, toate aceste bunuri nu sunt procurate de Diaconia, dar sunt donate de către oameni din Moldova şi în ultimii ani reuşim să colectăm şi o mică parte, de fapt, 20 la sută din fondurile necesare pentru susţinerea acestui program.”
În acest an, doar unul din zece contribuabili au donat o parte din impozitul pe venit asociaţiilor obşteşti în care au încredere sau cultelor religioase. Tocmai pentru a-i încuraja să fie mai activi anul viitor, organizaţiile de caritate încearcă prin propriile exemple să mobilizeze oamenii să împartă mai des cu cei de alături din puţinul pe care îl au.