Linkuri accesibilitate

Legea „agenţilor străini” adoptată de Rusia încalcă Convenţia Europeană a Drepturilor Omului


Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marţi că legea „agenţilor străini", intrată în vigoare în Rusia încă din 2012, încalcă Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
Curtea a condamnat Rusia să plătească aproape 300 de mii de euro daune materiale, 730de mii de euro daune morale şi peste 110 mii de euro cheltuieli de judecată.

Verdictul vine însă la o săptămână după ce Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) a adoptat o lege care permite Rusiei să nu mai pună în aplicare deciziile Curţii, pronunțate după ce Moscova s-a retras din Consiliul Europei în luna martie. Se pare că legea aceasta este deja promulgată.
CEDO a fost sesizată de 73 de organizaţii neguvernamentale din Rusia, printre care Centrul pentru drepturile omului Memorial, Grupul Helsinki din Moscova, organizaţia LGBT Coming Out, Asociaţia Agora şi Comitetul împotriva Torturii, considerate de Curte „unele din cele mai vechi şi respectate organizaţii ruse".
Legea „agenţilor străini” din 2012 a suferit între timp multe modificări, a fost înăsprită și concomitent si-a lărgit mult spectrul de activități pe care îl acoperă.

Legea impune organizaţiilor neguvernamentale, dar și celor media, locale și internaționale, condiţii stricte când vine vorba de finanțare, publicarea de materiale informative și activitatea pe care o pot desfășura. Nerespectarea acestor prevederi atrage amenzi imense și repetate.

Postul nostru de radio RFE/RL se numără printre organizațiile media vizate. Autoritățile ruse au acuzat corporația Radio Europa Liberă / Radio Libertatea (RFE/RL) de peste 600 de încălcări ale legii „agenților străini”, condamnând-o la amenzi de peste 4,4 milioane de dolari. Majoritatea paginilor de internet în limba rusă ale postului nostru de radio sunt blocate în Rusia.

Legea „agenților străini” a obligat multe ONG-uri să se autodizolve sau au fost lichidate.

CEDO a apreciat că într-o societate democratică astfel de restricţii legale nu sunt necesare. Totodată a constatat că expresiile „activităţi politice" şi „finanţare străină" – noțiuni cheie ale legii – sunt vag definite și permit interpretări prea largi şi imprevizibile.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG