Ideea ca legi de tip Actul Magnitsky să fie adoptate și de unele din țările din ceea ce este Parteneriatul Estic cu UE (și anume: Ucraina, Moldova și Georgia) a fost formulată deja, insistent și repetat, în ultimii ani.
«Legea Magnitsky» (Magnitsky Act), adoptată în Congresul american atât de democrați cât și de republicani, în timpul președinției lui Barack Obama, în decembrie 2012, poate fi văzută într-o lumină cât mai potrivită ca fiind de fapt prima listă de sancțiuni impuse Rusiei.
Numele legii vine de cel al expertului fiscal rus — dar de origine ucraineană — Serghei Magnitski, care a murit într-o închisoare din Moscova, după ce în 2009 lansase o investigație într-o fraudă de 230 de milioane de dolari care implica oficialii fiscali ruși. Ca urmare, Magnitski însuși a fost acuzat de autorități de comiterea fraudei, arestat și închis. În timp ce se afla în închisoare, deși era foarte bolnav, lui Magnitski i s-a refuzat tratamentul medical timp de câteva luni.
După aproape un an de închisoare, el a fost bătut în arest până la moarte. Un asociat american al lui Magnitski, Bill Browder, om de afaceri din Statele Unite, care lucra în Rusia încă de la prăbușirea Uniunii Sovietice, a făcut public cazul și a făcut un lobbying intens pe lângă oficialii americani pentru a adopta o lege care să-i sancționeze pe oficialii ruși implicați în corupție și în încălcarea drepturilor omului.
Legea a fost adoptată în SUA în 2012, iar din 2016 legea se aplică la nivel global, autorizând guvernul american să-i sancționeze pe acei oficiali străini pe care îi consideră că au încălcat drepturile omului, înghețându-le conturile și bunurile și interzicându-le să intre în SUA.
Legi similare au fost adoptate ulterior de mai multe țări, din Canada până în Marea Britanie și Uniunea Europeană. Parlamentul European a adoptat o rezoluție în martie 2019 pentru a îndemna UE și statele membre să legifereze în mod similar cu Legea Magnitsky.
De altfel, același economist Bill Browder, care s-a aflat la originea legii americane, este și cel care afirmă de atunci insistent că Vladimir Putin ar fi cel mai bogat om din lume, cu o avere estimată la circa 200.000 de milioane de dolari.