Linkuri accesibilitate

Legea care reduce termenul controlului averii și intereselor personale - neconstituțională


Legea prin care s-a redus, de la trei la un an, termenul în care poate fi efectuat controlul de avere și interese personale a fost declarată neconstituțională – a decis astazi Curtea Constituțională, care a fost sesizată de Sergiu Litvinenco in perioada în care era deputat PAS. Domnul Litvinenco este acum ministru al justiției .

Legea declarată neconstituțională făcea ca începerea urmării penale pentru anumite categorii de infracțiuni, cum ar fi infracțiunea de îmbogățire ilicită, să depindă de existența unui act pronunțat de Autoritatea Națională de Integritate privind constatarea încălcării legislației în materie. Totodată, legea prevedea că ea va produce efecte și pentru controalele începute de Autoritatea Națională de Integritate până la intrarea ei în vigoare.

Domnul Litvinenco a solicitat Curții să suspende acțiunea legii contestate, menționând că există riscul ca, odată cu intrarea în vigoare a acestor prevederi legale, să fie încetate toate dosarele aflate în gestiunea Autorității Naționale de Integritate, din cauza expirării termenului stabilit pentru efectuarea controlului.

Legea prin care a fost modificată activitatea Autorității Naționale de Integritate a fost votată pe 16 decembrie 2020, de către Partidul Socialiștilor, împreună cu Platforma Pentru Moldova, din care făceau parte și deputații din Partidul politic Șor , scrie agentția IPN.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG