Linkuri accesibilitate

Legile SIS, votate în prima lectură. PAS promite să le revadă


Directorul SIS, Alexandru Musteață, a spus că instituția este deschisă pentru colaborare „pentru a avea o lege bună până în lectura a doua”.  

Deputații partidului de guvernământ „Acțiune și Solidaritate” (PAS) au adoptat în prima lectură pachetul de legi privind Serviciul de Informație și Securitate (SIS) care a stârnit controverse în spațiul public. Opoziția și reprezentanți ai societății civile consideră că inițiativele oferă instituției mai multe instrumente de ingerință în viața privată, fără a prevedea mecanisme de control eficiente.

Potrivit autorilor, pachetul de legi privind activitatea SIS ar trebui să reglementeze detaliat atribuțiile, obligațiile și drepturile instituției, fiind stabilite clar categoriile de fapte care prezintă un pericol deosebit pentru securitatea națională.

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au solicitat celor din PAS să nu voteze legile în prima lectură fără a lua în considerare recomandările Guvernului, Procuraturii Generale și Comisiei de la Veneția.

Unii autori ai pachetului de legi, deputații PAS Adrian Cheptonar și Lilian Carp, au promis că, după votul în prima lectură, vor organiza dezbateri publice și vor ține cont de opinia Comisiei de la Veneția, care a confirmat, în mare parte, temerile societății civile și opoziției de la Chișinău.

Carp a dat asigurări că, în lectura a doua, deputații nu vor vota prevederi care ar putea duce la încălcarea dreptului la viața privată. „Recomandările vor fi respectate, proiectul va fi reformulat și adoptat doar după ce va fi un consens”, a declarat deputatul.

Directorul SIS, Alexandru Musteață, a spus că instituția este deschisă pentru colaborare „pentru a avea o lege bună până în lectura a doua”.

Tot el anunța la începutul lunii martie că, împreună cu Parlamentul de la Chișinău, va ajusta proiectele vizate conform „practicilor din statele cu democrație avansată”.

Vicepreședintele Parlamentului, deputatul BCS, Vlad Batrîncea, a îndemnat majoritatea PAS să nu adopte legi „cazuistice”, pentru că, în viitor, aceste legi ar putea să fie folosite și împotriva lor.

„Votând astăzi legea în această redacție, mâine nici procurorii, nici justiția nu vor putea proteja locuința omului și secretul corespondenței. Apropo, anul trecut unii din voi ați fost vizați într-un caz în care secretul corespondenței nu a fost protejat”, a spus Batrîncea.

Deputatul BCS, Fiodor Gagauz a spus că proiectul de lege privind SIS „trebuie să fie modificat în proporție 60-70%”.

„Propun excluderea lui de pe ordinea de zi și consider că trebuie să susținem platforma Comisei de securitate, care poate să propună Comisiei de la Veneția un nou proiect conform tuturor standardelor”, a spus Gagauz.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG