Adunarea Populară a Găgăuziei a votat vineri unanim un proiect de lege care va permite confecționarea și portul panglicii Sf. Gheorghe pe teritoriul regiunii. Legea va intra în vigoare doar dacă va fi promulgată de bașcanul Irina Vlah, care deocamdată nu și-a făcut publice intențiile.
Decizia vine după ce parlamentul de la Chișinău a interzis luna aceasta controversata panglică în dungi negre și portocalii, pentru că ar fi devenit un simbol al războiului din Ucraina, ca și literele Z sau V. Legea a fost deja promulgată de președinta Maia Sandu. Interdicția vine înaintea zilei de 9 mai, când oponenții puterii de la Chișinău și-au chemat simpatizanții să participe la un marș al victoriei, iar unii au dat de înțeles că nu vor respecta noile reguli.
Deputatul PAS Lilian Carp, autorul legii moldovene, a declarat Europei Libere că decizia de azi a Adunării Populare urmărește să mulțumească electoratul pro-rus din regiune. „Este un simbol care se asociază cu agresiunea rusă asupra Georgiei din 2008 și acuma cu cea din Ucraina. Noi înțelegem că populația este victimă a propagandei care a avut loc pe parcursul acestor ani și avem mult de lucru pentru a informa lumea să înțeleagă care este simbolistica acestei panglici”, a spus deputatul PAS.
Solicitat de Europa Liberă, Gheorghi Leiciu, vice-spicher al Adunării Populare găgăuze, a respins legătura pe care o fac autoritățile de la Chișinău între panglică și războiul dus de Rusia în Ucraina, spunând că locuitorii trebuie să poată să aleagă singuri dacă vor sau nu să poarte un simbol cu care s-au obișnuit.
„A fost inițiativa socialiștilor, dar a fost sprijinită de toți deputații în Adunarea Populară”, a mai spus Leiciu la Europa Liberă.
„Nici nu recomandăm, nici nu interzicem purtarea sau nu a panglicii. E dreptul fiecăruia: vor s-o poarte, s-o poarte, nu vor – să nu o poarte. Nu vrem să o legăm cu evenimentele din Ucraina, care este țara noastră prietenă”, a mai spus vice-spicherul găgăuz.
Deputații din Adunarea Populară spun că la votul de azi s-au bazat pe legea statutului special al autonomiei, care le permite să ia propriile decizii în anumite domenii, de pildă cultural, chiar dacă nu se suprapun cu legislația națională.
Deputatul PAS Lilian Carp crede că decizia găgăuză nu este legală. El spune, însă, pe de altă parte, că autoritățile nu ar trebui să înceapă imediat să sancționeze purtarea panglicii, ci doar dacă e vorba de chemări radicale și deschise la încălcarea legii sau ură: „Pentru acest an aș recomanda informarea persoanelor că este interzis și că este un simbol fals - asta ar trebui de făcut pentru început și într-un an, doi va intra în conștiința populației”.
Potrivit proiectului de lege votat viner
i în autonomie, pe teritoriul Găgăuziei „este permisă fabricarea, depozitarea și purtarea în mod liber a simbolurilor Marii Victorii din 9 mai 1945 – panglicile Sfântului Gheorghe și steagurile roșii ale Victoriei”.Autorul proiectului, Serghei Cimpoieș, a menționat că procedura de examinare a proiectului a fost grăbită pentru ca legea să intre în vigoare până la 9 mai.
La fel, deputatul a criticat decizia puterii de la Chișinău de a interzice folosirea panglicii, spunând că autoritățile centrale vor, prin astfel de legi, să sustragă atenția de la probleme economice.