Linkuri accesibilitate

Lemnele de foc nu se vor scumpi și vor putea fi cumpărate direct de la Moldsilva 


Autoritățile estimează că necesitățile R. Moldova se ridică la un milion de metri steri de lemne de foc
Autoritățile estimează că necesitățile R. Moldova se ridică la un milion de metri steri de lemne de foc

Moldovenii care se încălzesc la sobe vor putea cumpăra lemne de foc în două tranșe, la un preț plafonat de stat. În luna septembrie, fiecare familie va putea achiziționa circa trei metri steri, iar în decembrie – în funcție de stocurile disponibile.

Prevederea se regăsește într-un plan al guvernului pentru asigurarea cetățenilor cu lemne de foc pentru sezonul rece.

Autoritățile își propun să asigure cu lemne de foc circa 650.000 de gospodării, în special, persoanele vulnerabile și vârstnicii, a precizat, într-o conferință de presă, secretarul general de stat al guvernului, Dumitru Udrea.

Pentru a împiedica scumpirile, guvernul a subvenționat agenția de stat Moldsilva cu peste 64 milioane de lei, astfel încât prețurile vor rămâne ca anul trecut: 550-875 de lei per metru ster pentru speciile tari (salcâm, stejar) și 350-475 de lei per metru ster pentru speciile moi.

Totodată, întreprinderile silvice nu vor mai vinde lemn de foc intermediarilor, ci direct cetățenilor și instituțiilor publice, prioritar celor de învățământ.

Pentru a preveni tăierile ilicite, lemnele vor putea fi duse la casele oamenilor doar pe timpul zilei, iar transportatorii vor trebui să aibă facturi fiscale, în care să fie indicat volumul transportat și numele cumpărătorului.

Necesitățile R. Moldova se ridică la un milion de metri steri de lemne de foc, dintre care circa 800.000 de metri steri vor fi asigurați de Moldsilva. Pentru asta, agenția va efectua tăierile prevăzute pentru primăvara anului 2023 mai devreme, a spus secretarul general al guvernului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG