Linkuri accesibilitate

Leonid Litra: Circa 60% din ucraineni sunt gata să opună rezistență unei agresiuni ruse


Un instructor militar în timpul unor antrenamente
Un instructor militar în timpul unor antrenamente

Condițiile puse de Rusia înainte și în timpul negocierilor cu Statele Unite privind tensiunile de la granița cu Ucraina, erau de la bun început inacceptabile. „Era o invitație la capitulare care, evident că, nu putea să fie acceptată de către Occident”, a declarat analistul Leonid Litra, expert la Centrul Noua Europă de la Kiev, într-un interviu cu Europa Liberă.

În opinia expertului de la Kiev, dacă Rusia va ataca Ucraina, după ce a masat aproape 100 de mii de militari și armament la granița sa vestică, va fi un război „mai degrabă despre reguli noi. Putin vrea să-și apere o zonă de influență pe care Rusia a pierdut-o odată cu Uniunea Sovietică și acest război este anume despre această regulă.”

O anumită pasivitate sau lipsă de accente dramatice în declarațiile oficialităților de la Kiev s-ar explica, tot potrivit lui Litra, prin faptul că „Ucraina se află de opt ani în război și o nouă escaladare doar ar face lucrurile și mai grele, și mai rele, dar nu ar fi ceva nou”.

Cu toate acestea, un sondaj din decembrie arată că „circa 60 la sută din populație [este] gata să opună rezistență unei agresiuni. Este o cifră impresionantă, ar ajunge cam la vreo 20 de milioane de oameni”, fapt care nu poate fi ignorat de președintele rus Vladimir Putin și strategii de la Kremlin, atrage atenția Leonid Litra.

XS
SM
MD
LG