Luptătorii Grupulului Vagner au devenit infanteria dispensabilă a ofensivei rusești din estul Ucrainei, dar un document militar ucrainean obținut de CNN arată cât de eficienți au fost în jurul orașului Bahmut - și cât de greu se luptă contra lor.
Vagner e un contractor militar privat condus de oligarhul Evgheni Prigojin, care a fost foarte vizibil pe liniile frontului în ultimele săptămâni - și întodeauna foarte rapid în a-și asuma meritele pentru înaintările rusești de pe câmpul de luptă. Luptătorii Vagner au fost implicați masiv în cucerirea orașului Soledar, situat la 10 kilometri nord-est de Bahmut, și în zonele din jurul orașului.
Raportul ucrainean, datat decembrie 2022, ajunge la concluzia că Vagner reprezintă o amenințare unică în confruntare directă, chiar și atunci când suferă pierderi extraordinare. „Moartea a mii de soldați Vagner nu contează pentru societatea rusă”, spune raportul ucrainean citat de CNN.
„Grupurile de asalt nu se retrag fără comandă… Retragerea neautorizată a unei echipe fără răniți se pedepsește cu execuția pe loc.”
Războiul de tip Vagner
Luptătorii Vagner răniți sunt deseori lăsați pe câmpul de luptă ore întregi, potrivit raportului ucrainean. „Infanteriștii de asalt nu au voie să-și care singuri răniți de pe câmpul de luptă, pentru că principala lor sarcină este să continue asaltul până la îndeplinirea misiunii. Dacă asaltul eșuează, retragerea e permisă numai noaptea”.
În ciuda unei brutale indiferențe față de pierderi, arătată de însuși Prigojin, analiza ucraineană spune că tacticile Vagner „sunt singurele eficiente pentru trupele mobilizate slab pregătite care sun grosul majorității trupelor rusești de teren.”
Documentul serviciului de informații al armatei ucrainene sugerează că e posibil ca însăși armata rusă regulată să-și adapteze tacticile pentru a deveni asemănătoare cu Vagner: „în locul grupurilor tactice de batalion al forțelor armate ruse sunt propuse unități de asalt”.
Asta ar fi o modificare semnificativă pentru folosirea în mod tradițional de către armata rusă a unităților mai mari, mecanizate.
Potrivit interceptărilor telefonice făcute de contraspionajul ucrainean, unii din militarii mobilizați se gândesc să se înroleze în Vagner.
Raportul ucrainean mai spune că Vagner își desfășoară forțele în grupuri de câteva zeci, sau mai puțini, de militari, care folosesc lansatoare de grenade (RPG), bazându-se pe informații obținute în timp real cu ajutorul dronelor, despre care raportul spune că sunt un „element cheie”.
Pușcăriașii carne de tun
O altă unealtă folosită de luptătorii Vagner este echipamentul fabricat de Motorola, spune documentul. Motorola a declarat pentru CNN că și-a suspendat toate vânzările în Rusia și și-a închis operațiunile în această țară.
Pușcăriașii, recrutați de Vagner cu zecile de mii, formează frecvent primul val al atacurilor, și suferă cele mai grele pierderi, de până la 80%, potrivit oficialităților ucrainene. După ei urmează militarii mai experimentați, dotați cu echipamente de termo-viziune și vedere de noapte.
Pentru ucraineni, dronele sunt de asemenea foarte importante în a preveni ca tranșeele lor să fie copleșite de atacurile cu grenade. Documentul citat de CNN face referire la un incident din decembrie în care o dronă a detectat un grup Vagner care înainta, iar asta a făcut posibil ca grupul să fie eliminat înainte ca luptătorii săi să tragă cu lansatoarele de grenade.
Dacă Vagner reușește să ocupe o poziție, sprijinul artileriei le permite să sape tranșee mici de tip vizuină pentru a-și consolida înaintarea, dar aceste vizuini de „vulpe” sunt foarte vulnerabile în câmp deschis. Și din nou, potrivit interceptărilor ucrainene, coordonarea dintre Vagner și armata rusă deseori lipsește. Într-o convorbire telefonică, neverificată de CNN, un soldat îi spunea tatălui său că unitatea sa a distrus din greșeală un vehicul Vagner.
Prigojin: „Războiul e pentru cei activi și curajoși, nu pentru cei proaspăt bărbieriți”
Prigojin a insistat în repetate rânduri că luptătorii lui sunt responsabili pentru cucerirea orașului Soledar și a localităților din apropiere. „Doar unitățile Companiei Militare Private (CMP) Vagner au fost implicate îi luarea cu asalt a Soledarului”, a spus Prigojin.
Comportamentul pe câmpul de luptă al Grupului Vagner este calea lui Prigojin spre mai multe resurse și e util în actuala sa dispută cu clasa militară rusă, pe care a criticat-o frecvent ca fiind coruptă și ineptă.
Potrivit serviciilor de informații britanice, șeful de stat major al armatei ruse Valeri Gherasimov a dat ordin ca soldații ruși să fie mai prezentabili. Prigojin a răspuns că „războiul e pentru cei activi și curajoși, nu pentru cei proaspăt bărbieriți”.
Comentând asupra noilor ordine date de Gherasimov, ministerul britanic Al apărării declara luni: „Forța rusă continuă să se confrunte cu blocaje operaționale și cu pierderi grele; e posibil ca prioritizarea de către Gherasimov a unor regulamente în mare parte minore să confirme temerile multora din cei sceptici în ce-l privește din Rusia”.
Când și de ce pocnește din călcâie Prigojin
La începutul lui ianuarie, Gherasimov a fost numit comandantul-șef al așa-numitei „operațiuni militare speciale” a Rusiei în Ucraina, pe fondul criticilor crescânde la adresa absenței progreselor ei pe câmpul de luptă.
Cât timp ministerul rus al Apărării va fi neperformant, Prigojin va pocni din călcâie și va cere mi multe resurse pentru Vagner, scriu corespondenții CNN.
Grupul pare de asemenea să poată face rost de arme și prin alte mijloace. Oficialitățile americane au spus săptămâna trecută că Vagner a primit arme din Coreea de Nord: „luna trecută, Coreea de Nord a livrat obuze de infanterie și rachete în Rusia care să fie folosite de Vagner”, a spus purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitatea Națională de la Casa Albă, John Kirby.
Un nou Rasputin?
Prigojin nu e lipsit de ambiție, continuă CNN. Vorbind la Soledar săptămâna trecută, el a declarat că Vagner este probabil „cea mai experimentată armată din lume din ziua de astăzi”. El a pretins că forțele sale au deja lansatoare de rachete multiple, propria lor apărare antiaeriană și propria artilerie.
Prigojin a făcut de asemenea o comparație subtilă între Vagner și rigiditatea de sus în jos a armatei ruse, spunând că „toți cei de pe teren sunt ascultați. Comandanții se consultă cu luptătorii, iar conducerea CMP (Compania Militară Privată) se consultă cu comandanții”.
„Din cauza asta CMP a mers înainte și va merge înainte”.
Acum două luni, Andrei Kolesnikov de la Carnegie Endowment for International Peace a asemănat influența crescândă a lui Prigojin cu aceea a lui Grigori Rasputin la curtea Țarului Nicolae al II-lea. „Putin are nevoie de eficiență miliatară la orice cost”, a spus Kolesnikov pentru Current Time TV.
„Există o carismă diabolică negativă la [Prigojin], și într-un fel această carismă poate concura cu aceea a lui Putin. Putin are nevoie de el în această capacitate, în această formă”.
Prigojin pare să fi fost intrigat de comparația cu Rasputin, o figură misitică ce îl trata pe fiul Țarului care suferea de hemofilie, și într-un comentariu publicat la sfârșitul săptămânii trecute de compania sa Concord a dat propria sa interpretare tipică acestei comparații.
„Din nefericire, eu nu opresc sângerarea. Îi facă să sângereze pe dușmanii patriei mamă. Și nu prin incantații, ci prin contact direct”. (sursa: CNN)
Traducere și adaptare de Lucian Ștefănescu