Linkuri accesibilitate

Liberalii moldoveni păzesc piatra comemorativă din PMAN


Corturile liberalilor în preajma pietrei comemorative
Corturile liberalilor în preajma pietrei comemorative

Activiștii PL spun că președintele pro-rus Igor Dodon ar fi pus gând rău micului monument dedicat victimelor ocupației sovietice, din centrul Chișinăului.

Piatra comemorativă din Piața Marii Adunări Naționale va fi păzită noapte și zi de voluntarii Partidului Liberal. Formațiunea a instalat astăzi două corturi lângă aceasta, iar liderul PL, Mihai Ghimpu a spus că astfel liberalii vor să o păzească de pericolul demolării. Potrivit lui Ghimpu, președintele Igor Dodon și-ar fi propus să scoată piatra victimelor ocupaţiei sovietice din fața Guvernului până la sfârșitul lunii.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:37 0:00
Link direct

În cei șapte ani, de când a fost instalată piatra comemorativă în Piața Marii Adunări Naționale, Igor Dodon nu o dată a spus că va obține scoaterea ei. Încă în 2011, când făcea parte din Partidul Comuniștilor, Igor Dodon opta pentru demolarea pietrei, instalată în 2010 de liberali.

Liberalii păzesc piatra comemorativă din PMAN
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:00 0:00

Președintele interimar de atunci Mihai Ghimpu se angajase să instaleze un monument în memoria victimelor ocupației sovietice, iar intre timp a fost instalată piatra comemorativă.

Ulterior, Igor Dodon, de câte ori a revenit la subiect, a promis că o va evacua. Ultima dată a pomenit public despre piatra comemorativă în 2016, într-o conferință de presă, imediat după ce a fost ales președintele Republicii Moldova.

Igor Dodon: „Eu cred că toți știu că această piatra a fost instalată cu încălcarea legislației, nu a fost o decizie a Consiliului Municipal Chișinău. Noi vom scoate în curând acea piatră și o vom transforma în pietriș, cu care vom repara drumurile din Chișinău.”

Liderul PL Mihai Ghimpu se declară convins că Igor Dodon își va îndeplini promisiunea până la sfârșitul acestei luni:

Mihai Ghimpu: „Să apărăm această piatră sfântă pentru că președintele a declarat că în luna august, până la sărbătorile naționale, adică Ziua Independenței și Limba Noastră cea Română, va demola această piatră, o va transforma în pietriș. Programul lui este programul și politica Federației Ruse, iar noi nu vrem să admitem acest lucru, pentru că această piatră este piatra memoriei a tot ce s-a întâmplat după ocupația din 28 iunie 1940.”

Liberalii promit să stea de veghe zi și noapte în fața Guvernului ca să împiedice evacuarea blocului de marmură. Unul dintre cei trei voluntari pe care i-am întâlnit astăzi la corturile din piață este Grigore Guzun, student și membru al formațiunii politice PL:

„Stăm câte 12 ore, după care suntem înlocuiți cu alți voluntari. Dacă cineva se va apropia de piatră ca să o distrugă vom chema poliția și membrii noștri din partid.”

Președintele Igor Dodon, care este în vacanță, nu a reacționat în niciun fel la informațiile lansate de Mihai Ghimpu. Nici serviciul de presă al președinției nu ne-a răspuns pe parcursul zilei.

În 2012, Partidul Socialiștilor, condus atunci de Igor Dodon, a ajuns în instanță invocând că decizia de instalare a pietrei comemorative a fost una ilegală. Totuși, duelul de prin judecătorii de atunci s-a terminat în favoarea liberalilor, după ce magistrații au considerat că piatra comemorativă poate să rămână în Piața Marii Adunări Naționale.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG