Linkuri accesibilitate

„Liberalii au fost atrași într-un joc periculos” (Răzvan Chiruță/Newsweek)


Revista presei de la București.

Starea de spirit e departe de a fi cea așteptată, după ce guvernul condus de Ludovic Orban a fost demis prin moțiune de cenzură. Analiștii de presă scriau încă de dimineață că acest vot nu garantează în niciun anticipatele, ba chiar că PSD ar avea nu puține avantaje din situația creată. Reacțiile au fost acutizate și de adoptarea ieri seara târziu a unui mare număr de acte normative, în ședința de guvern, între care și ordonanța privind alegerea primarilor în două tururi. Ioana Ene-Dogioiu susține însă, pagina de Internet ziare.com, că toate sunt perfect inutile. „Doar ordonanța in materie penala devine lege penala mai favorabila care se va aplica și dacă e în vigoare un singur minut, spune ea. Restul nu au același efect. Așa că, claie peste grămadă, vor merge toate cele 25 de OUG în Parlament, vor fi respinse sau modificate după cum vrea majoritatea și nu va rămâne nimic de pe urma lor”. În opinia jurnalistei, și pesediștii s-au panicat peste măsură, pierzând din vedere că asumarea răspunderii guvernului conține trei motive de neconstituționalitate: 1.exista deja un proiect pe aceeași temă în camera decizională și CCR numai ce a reafirmat, in ianuarie, că este motiv de neconstituționalitate a angajării; 2. se modifică sistemul de vot cu mai putin de sase luni înainte de scrutin, ceea ce contravine Deciziei CCR 682/2012;
3. Și, „bomboana pe colivă, prin prevederea referitoare la viza de flotant, se restrâng drepturi electorale cu mai putin de un an înainte de alegeri. Adică ceea ce Comisia de la Veneția interzice”. În concluzie, scrie Ioana Ene, „PNL pare să fi făcut proiectul în așa fel încât să fie sigur că va fi neconstituțional”.

Răzvan Chiruță scrie în Newsweek că „Liberalii au fost atrași într-un joc periculos”, în speranța că vor obține anticipatele mult dorite, dar există șanse foarte mari ca unicul câștigător al trecerii moțiunii de cenzură să fie doar PSD. Dacă PSD face să treacă guvernul Orban 3, liberalii vor guverna până la toamnă cu aceeași problemă gravissimă în brațe : mărirea pensiilor cu 40%.

Doar Cristian Pantazi (G4Media) mai găsea unele justificări pentru modul în care practic au „colaborat” PNL și PSD la această mișcare spre anticipate : liberalii și-ar putea fructifica poziția pe val de acum. Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, va avea prilejul să facă el listele electorale, și nu baronii locali, șefii de Consilii județene sau primarii, ca până acum. „Ciolacu va popula viitorul Parlament cu oamenii puși de el pe liste, adică va crea obligații și loialități în partid”. Dacă totuși se ajunge la anticipate, scrie Pantazi, marii perdanți sunt cei de la USR și PLUS, care, fiind vorba de alegeri locale într-un singur tur, nu vor avea cum să se impună în vederea legislativelor din toamnă.

Luminița Pârvu scrie pe Hotnews.ro că, de fapt, planul PSD ar fi să tergiverseze așa de mult respingerea celor două guverne care trebuie să cadă ca să fie scrutin anticipat, încât acest scrutin să nu mai poată avea loc în iunie.

XS
SM
MD
LG