Linkuri accesibilitate

Licență olandeză de difuzare pentru canalul de televiziune independent rusesc în exil Dojd


Membrii echipei de redacție în biroul TV Dojd, Moscova, 2 septembrie 2021, înainte de interzicere și relocare
Membrii echipei de redacție în biroul TV Dojd, Moscova, 2 septembrie 2021, înainte de interzicere și relocare

Canalul de televiziune independent de limbă rusă Dojd, care a fost suspendat în Rusia din cauza reportajelor sale despre război și apoi a fost închis de autoritățile letone în decembrie, a primit o licență de emisie în Olanda, potrivit editorului șef, Tihon Dziadko.

Dziadko a anunțat aprobarea pe canalul Telegram Plushev, condus de un important jurnalist rus independent, dar nu a dat detalii.

Comunicatul autorității olandeze pentru mass-media care confirmă acordarea licenței este datat 22 decembrie. Comunicatul spunea simplu: „Autoritatea pentru mass-media acordă permisiunea TVR Studios BV, în calitate de instituție media comercială, de a furniza un serviciu comercial de difuzare a programelor de televiziune prin intermediul unui canal de programe numit TV Rain.”

Dojd - un post independent de televiziune

  • Postul independent de televiziune Dojd a început să difuzeze de la Moscova în 2008.
  • În 2014, după un sondaj controversat despre asediul de la Leningrad, din timpul celui de al Doilea Război Mondial, majoritatea operatorilor de satelit și cablu au eliminat „Dojd” din oferta lor.
  • În 2021, canalul TV Dojd a fost adăugat pe lista „agenților străini”.
  • În 2022, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina, autoritățile ruse au blocat Dojd TV. Ca multe alte organizații media independente, Dojd și-a întrerupt activitatea în Rusia. O parte din redacție a plecat în exil în Letonia.
  • În iunie 2022 s-a anunțat că Dojd TV a primit o licență pentru a difuza în Letonia.
  • În decembrie 2022, Letonia a revocat licența.
  • După izbucnirea războiului din Ucraina, peste două sute de jurnalişti ruşi şi peste douăzeci de publicaţii s-au mutat în Letonia.
  • Serviciul de Securitate de Stat din Letonia și-a exprimat îngrijorarea cu privire la relocarea masivă a presei ruse, care ar putea amenința securitatea spațiului informațional leton și ar putea prezenta riscuri asociate cu activitatea serviciilor de informații rusești.

Sursă: Radio Svoboda, 2022

Dojd TV s-a confruntat cu obstacole neașteptate de la suspendarea sa de către autoritățile ruse în martie din cauza modului în care a prezentat invazia din Ucraina, Moscova cenzurând fără milă materialele de presă , inclusiv prin pedepse pentru criticile aduse conducerii sale sau pentru faptul că a spus că „operațiunea militară specială”, conform retoricii Kremlinului, este de fapt, război.

După relocarea sa în țările baltice, autoritatea pentru mass-media electronică din Letonia a revocat luna trecută licența de emisie a Dojd.

Șeful Consiliului național leton pentru mass-media electronică (NEPLP), Ivars Abolins, a declarat la 6 decembrie că întreruperea a fost impusă „în legătură cu amenințarea la adresa securității naționale și a ordinii publice”.

La 2 decembrie, Dojd fusese amendat cu 10 000 de euro pentru că a folosit o hartă a Rusiei pe care era reprezentată și Crimeea, anexată de Moscova în 2014, și a numit forțele armate rusești care invadează Ucraina armata noastră.

În aceeași zi, serviciul de securitate de stat din Letonia a declarat că a lansat o anchetă în legătură cu declarațiile „care ridică suspiciuni cu privire la asistența oferită de acest canal de televiziune soldaților forțelor de ocupație rusești din Ucraina”.

Ulterior, peste 60 de instituții media și jurnaliști independenți care emit și scriu în limba rusă, dintre care multe cu sediul în Letonia, și-au exprimat sprijinul pentru Dojd.

Site-ul de știri Meduza, cu sediul în Letonia, a publicat scrisoarea de susținere, afirmând că „aceste încălcări care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale nu sunt convingătoare” și că poziția canalului de televiziune împotriva războiului Rusiei în Ucraina este „evidentă”, deoarece critică politicile președintelui rus Vladimir Putin.

În scrisoare se spune că „importanța Dojd în contracararea propagandei de stat rusești este colosală”, adăugând: „În spatele pretextului referitor la securitatea națională se ascunde ceea ce este, de fapt, o lovitură grea pentru libertatea de exprimare și, în cele din urmă, și pentru securitatea europeană”.

Dojd a declarat anterior, prin intermediul Twitter, că această măsură este „nedreaptă și absurdă” și a promis că va continua să opereze pe canalul său YouTube.

XS
SM
MD
LG