Linkuri accesibilitate

Lidera exilată a opoziției belaruse a cerut UE să facă mai mult pentru a ajuta belarușii


Svetlana Tihanovskaia
Svetlana Tihanovskaia

Lidera exilată a opoziției belaruse, Svetlana Tihanovskaia, a cerut Uniunii Europene să facă mai mult pentru a ajuta belarușii, pe care i-a numit „europeni uitați”, în lupta lor pentru libertate.

Vorbind în Parlamentul European pe 24 noiembrie, ea s-a oprit pe larg la arestările și încarcerările politicienilor și activiștilor din opoziție. Tihanovskaia a subliniat, de asemenea, că actuala criză a imigranților de la granița țării sale cu statele membre ale Uniunii Europene, Polonia, Letonia și Lituania, arată că lupta pentru libertate în Belarus este legată de lupta pentru libertate în Europa în general. Tihanovskaia a fost principala candidată a opoziției la disputatele alegeri prezidențiale din august 2020, care i-au oferit liderului autoritar Alexandr Lukașenka al șaselea mandat ca președinte.

Opoziția și Occidentul au refuzat să recunoască rezultatele și au cerut alegeri noi, monitorizate independent. Protestele ample izbucnite după alegerile din 2020 împotriva presupusei fraude electorale au fost reprimate cu asprime de către regimul Lukașenka. Tihanovskaia a fost nevoită să plece din Belarus și locuiește în prezent în Lituania.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG