Linkuri accesibilitate

Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Țihanovskaia, va primi premiul Charlemagne pentru 2022


Svetlana Țihanovskaia
Svetlana Țihanovskaia

Lidera exilată a opoziției din Belarus, Svetlana Țihanovskaia, și două colaboratoare de-ale ei vor primi premiul Charlemagne pentru 2022. Țihanovskaia, Maria Kolesnikova și Veronika Zepkalo vor fi răsplătite astfel pentru eforturile lor consacrate libertății șli democrației. Jurgen Linden, președintele consiliului care acordă premiile anuale, a spus vineri la Aachen, în Germania, că cele trei laureate au acceptat distincția „cu mare plăcere”.

Țihanovskaia a devenit candidată la președinție în Belarus după ce soțul ei a fost întemnițat ca să nu poată candida împotriva liderului autoritar Aliaxandr Lukașenka, iar acum, stabilită în Lituania, este cea mai cunoscută personalitate a opoziției din țara ei.

Una din laurate, Kolesnikova, se află în închisoare în Belarus, iar Linden a spus în locul ei la ceremonia de decernare din 26 mai va fi invitată sora ei. Premiul Charlemagne se acordă începând din 1950 pentru contribuții speciale la unificarea europeană. Laureatul din 2021 a fost președintele României, Klaus Iohannis, iar înaintea lui, printre alții, au fost Angela Merkel sau Emmanuel Macron.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG