Linkuri accesibilitate

Un fost lider cecen, amenințat de oficialități de la Groznîi, după ce a luat apărarea unui activist


Ahmed Zakaiev

Un fost înalt oficial al Republicii Cecene independente Icikeria, Ahmed Zakaiev, care locuiește la Londra, spune că rudele sale au fost reținute în Cecenia după declarația sa video online, în care condamna umilințele la care a fost supus un activist adolescent.

Zakaiev a declarat pentru RFE/RL joi, 10 septembrie, că cei doi frați și două surori ale sale, precum și copiii lor care locuiesc în Cecenia, au fost reținuți și luați de către militari aparținând unor organizații necunoscute. Zakaiev a legat detențiile de declarația sa video online, din 8 septembrie, în care condamna tortura și umilința unui activist cecen de 19 ani, care a criticat poliția cecenă și pe liderul autoritar al regiunii, Ramzan Kadîrov, pe un canal Telegram al opoziţiei.

Zakaiev a condamnat autoritățile cecene pentru umilirea adolescentului și plasarea videoclipului pe internet, numind calvarul tânărului „o rușine grosolă”.

Miercuri, 9 septembrie, președintele parlamentului cecen, Magomed Daudov, a declarat public că Zakaiev va fi „tras la răspundere” pentru implicarea sa în activitățile canalului 1ADAT Telegram. Zakaiev, în vârstă de 61 de ani, a fost ministru al culturii, viceprim-ministru, prim-ministru și ministru de externe în guvernul separatist din Cecenia.

El și membrii familiei sale imediate locuiesc în exil la Londra din 2002.

El este căutat în Rusia pentru presupuse acte de terorism, pe care el și susținătorii săi le neagă.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG