Linkuri accesibilitate

17 lideri europeni promit să lupte împotriva discriminării minorităților sexuale


Suporteri înainte de meciul Germania - Ungaria de la München și stadioane din Germania iluminate în semn de sprijin pentru comunitatea LGBTQ, Germania 23 iunie 2021

Liderii a 16 țări din Uniunea Europeană publică joi dimineață, înainte de deschiderea summit-ului de la Bruxelles, o scrisoare comună în care promit că vor continua să „lupte împotriva discriminării comunității LGBTI și pentru apărarea drepturilor fundamentale ale acestei comunități”. Ungaria și recenta sa lege anti-LGBTI nu este menționată direct, dar scrisoarea vorbește despre „amenințări recente la drepturile fundamentale, mai ales la dreptul de a nu fi discriminat în baza orientării sexuale”. Este rar ca liderii europeni să semneze o declarație comună, critică la legislația adoptată de un stat membru, remarcă publicația Politico. eu care a obținut în avans o copie a scrisorii.

Uniunea Europeană: legea anti-LGBT ungară, „o rușine”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:08 0:00
Link direct

Cu o zi în urmă, aproape același grup de țări cerea Comisiei Europene să intervină, pe căi juridice, împotriva legii maghiare.

Scrisoarea este mai vagă în formulare dar semnată de liderii țărilor respective, cum ar fi cancelara Germaniei sau președintele Franței. Președintele României, Klaus Iohannis nu se numără printre semnatari, relatează Politico.

În România, recent, Partidul Național Liberal - fostul partid al președintelui, aflat acum la guvernare - a votat în Senat alătur de opoziție pentru înlocuirea educației sexuale în școli cu așa-numita educație pentru viață. Argumentul celor care au cerut scoaterea educație sexuale este, similar cu cel invocat acum de premierul maghiar Viktor Orban, că familiile, părinții trebuie să aibă libertatea de a decide asupra educației copiilor lor la acest capitol.

Semnatarii scrisorii, în ordinea de pe document: Alexander De Croo (Belgia), Mette Frederiksen (Danemarca), Angela Merkel (Germania), Kaja Kallas (Estonia), Micheál Martin (Irlanda), Kyriakos Mitsotakis (Grecia), Pedro Sánchez (Spania), Emmanuel Macron (Franța), Mario Draghi (Italia), Nicos Anastasiades (Cipru), Krišjānis Kariņš (Letonia), Xavier Bettel (Luxembourg), Robert Abela (Malta), Mark Rutte (Olanda, Sanna Marin (Finlanda) și Stefan Löfven (Suedia). Cancelaru Austriei s-a alătura ulterior scrisorii comune.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG