Linkuri accesibilitate

Liderii Blocului ACUM resping şi invitația la negocieri a socialiștilor


Liderii blocului electoral ACUM Maia Sandu şi Andrei Năstase. 25 februarie 2019
Liderii blocului electoral ACUM Maia Sandu şi Andrei Năstase. 25 februarie 2019

Reprezentanții PSRM anunță o pauză de gândire.

Blocul electoral ACUM, clasat pe locul al treilea la alegerile parlamentare de la 24 februarie, a respins invitația la dialog primită ieri de la câștigătorii scrutinului, socialiștii. La o conferință de presă, azi, liderii ACUM Maia Sandu și Andrei Năstase și-au explicat refuzul.

Andrei Năstase şi Maia Sandu și-au reiterat angajamentul de a nu face alianțe cu „partidele oligarhice și anti-europene” - PD, PSRM și Partidul Șor.

Invitația la dialog lansată de socialişti imediat după ce democraţii îndemnase și ei blocul ACUM să vină la masa de tratative este o manevră de camuflare a cartelului politic dintre PDM şi PSRM, a sugerat Andrei Năstase.

„Au decis în mod ipocrit să folosească pentru comunicarea publică Blocul ACUM pe post de primă opţiune, ca mai apoi fie să desăvârşească şi să formalizeze sub ochii noştri, ai tuturor, o coaliţie obscură care există şi funcţionează de ani de zile între Plahotniuc şi Dodon, fie să decidă de comun acord declanşarea alegerilor parlamentare anticipate concomitent cu cele locale, punând în aplicare mecanismele votului mixt de fraudare a alegerilor.”

Blocul ACUM a lansat un apel către deputații aleși din celelalte formațiuni politice să susțină adoptarea unei declarații a Parlamentului care să constate „caracterul capturat al instituțiilor statului”, dar și votarea unui set de legi pentru eliberarea acestor instituții „de sub controlul oligarhic”, să sprijine crearea unor comisii speciale pentru investigarea „furtului miliardului” și a spălătoriilor de bani rusești, precum și să anuleze sistemul electoral mixt.

„Acum este momentul ca și ceilalți aleși în Parlament să demonstreze că reprezintă cu adevărat voința poporului. Îi încurajăm să se elibereze de frică, să scape de șantajul grupurilor de oligarhi și să decidă în interesul țării și al cetățenilor ei”, a spus Maia Sandu.

Ne pare rău de politica struţului adoptată de blocul ACUM
(Ion Ceban, PSRM)...

Cum au reacționat socialiștii? Decizia Blocului ACUM de a nu negocia cu PSRM formarea unei majorități parlamentare este „iresponsabilă”, iar propunerea de adoptare a unui pachet de legi pentru „de-oligarhizarea” statului e „incompetentă şi populistă”, a declarat la o conferinţă de presă secretarul pentru ideologie al socialiștilor, Ion Ceban.

Ion Ceban
Ion Ceban

„Ne pare rău de politica struţului adoptată de blocul ACUM. A preferat să bage capul în nisip şi să nu le pese de evoluţia politică de mai departe a ţării. Această decizie este total iresponsabilă. Totodată vreau să informez viitorii deputaţi ai ACUM că nicio lege nu poate fi votată până nu va fi aleasă viitoarea conducere a Parlamentului, iar multe din ele nu pot fi adoptate şi mai cu seamă realizate până nu avem un guvern.”

Ion Ceban a mai spus că după refuzul categoric al Blocului ACUM socialiștii iau o pauză de gândire în privința acțiunilor de mai departe.

Invitația socialiștilor, la fel ca şi cea formulată anterior de democrați la adresa Blocului ACUM au fost privite din start de majoritatea analiștilor ca fiind pur formale şi de mimare a unui proces firesc de căutare a unei formule de guvernare.

Deși lucrurile par a se îndrepta către alegeri anticipate, în mediul analiștilor politici acest scenariu e văzut ca ultimul posibil. Ar mai exista cel puţin două încercări de a forma o majoritate, crede analistul politic Ion Tăbârţă de la Institutul „Viitorul”.

Ion Tăbârţă
Ion Tăbârţă

„Probail este o înţelegere dintre democraţi şi socialiştii aici pe interior, dar condiţiile acestei alianţe nu sunt agreate de către Moscova. De aceea, mai degrabă se prefigurează o alianţă dintre PD, Partidul Şor şi o parte din transfugi de la PSRM. Dar să vedem cu ce rezultate va veni doamna Greceanîi de la Moscova. Alegerile anticipate pot fi privite ca scenariu. Dar este mai degrabă o metodă de a pune presiune pe blocul ACUM şi de a arăta partenerilor externi, dar şi societăţii intransigența blocului ACUM.”

Anterior cei 35 de deputaţi aleşi din partea PSRM au semnat o declaraţie prin care s-au angajat să nu-şi părăsească formaţiunea când vor ajunge în noul Parlament şi să nu cedeze presiunilor, fără a specifica la ce fel de presiuni s-ar putea aștepta. Unii analişti nu exclud și scenariul unui Guvern minoritar sprijinit eventual de deputați socialişti, care vor rămâne însă în opoziție.

XS
SM
MD
LG