Linkuri accesibilitate

Liderii G20, reuniți la Roma, vor încerca să ajungă la o declarație comună privind schimbările climatice


Protestatari ecologiști cu ocazia summitului G20 de la Roma

Liderii Grupului de 20 (G20), reuniți pentru a doua și ultima zi a summit-ului lor de la Roma, vor încerca să ajungă la o declarație comună care să includă un angajament semnificativ privind schimbările climatice și să ofere un impuls conferinței cruciale COP26 a ONU din Scoția, care începe astăzi.

Până ieri nu era clar dacă un comunicat final va include un angajament ferm de a menține încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale sau o cronologie cu privire la modul de a se ajunge la zero emisii nete. Un înalt oficial al administrației Biden a declarat reporterilor ieri că elementele declarației finale a G20 sunt „încă în curs de negociere”, adăugând că summitul de la Roma se referă la „ajutarea la creșterea impulsului” înainte de COP26 care va începe la Glasgow, Scoția.

Să spunem că pentru a atinge obiectivul de 1,5 grade emisiile globale ar trebui reduse cu aproape la jumătate până în 2030 și reduse la zero net până în 2050. Acest lucru va afecta economiile celor mai dezvoltate economii ale globului care sunt responsabile pentru aproape 80% din emisiile de carbon. Oficialul american și-a exprimat speranța că summitul va oferi un „limbaj pozitiv” privind decarbonizarea sectorului energetic și va vedea mai multe țări să se înscrie la obiectivele de reducere a metanului.

Ce este COP26

COP = Conferința Partenerilor, summit pentru combaterea schimbărilor climatice, organizată de Națiunile Unite.

COP26 = a 26-a Conferință ONU pe tema schimbărilor climatice

Summitul din 31 octombrie – 12 noiembrie 2021, de la Galsgow, este prezidat de Marea Britanie.

Scopul conferinței este de a ajunge la o înțelegere care să mențină încălzirea globală la maximum 1,5C.

Participă circa 200 de țări. Vor fi prezenți în jur de 120 de lideri mondiali, între care președintele Statelor Unite, Joe Biden.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin nu va participa. Nu este așteptată nici prezentța președintelui Chinei, Xi Jinping dar Beijing-ul a lăsat de înțeles că planurile s-ar putea schimba.

Casa Regală a Marii Britanii va fi reprezentată de Prințul moștenitor Charles și fiul său William.

Va fi prezentă și activista suedeză pentru protejarea climei, Greta Thunberg, al cărui protest individual (refuza să meargă la școală vinerea, pentru a protesta în fața Parlamentului de la Stockholm) a inițiat mișcarea „Fridays For Future”.

La COP26 au fost eliberate în total 250 de mii de acreditări (BBC).

Oamenii de știință spun că limitarea încălzirii la 1,5C ar necesita ca emisiile globale să scadă cu 45% până în 2030 față de nivelurile din 2010 și să ajungă la zero net până în 2050.

Este ceea ce s-a decis în 2016, când au intrat în vigoarea Acordurile de la Paris.

Angajamentele actuale ale țărilor ar duce însă la creșterea emisiilor cu 16% până în 2030.

Se așteaptă ca țările dezvoltate să doneze în jur de 100 de miliarde de dolari, pentru a sprijini economiile națiunilor sărace în această tranziție.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG