Linkuri accesibilitate

Liderii G7 sunt de acord să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei


Un reflector caută drone pe cerul de deasupra Kievului în timpul unui atac cu drone rusești la 19 mai.
Un reflector caută drone pe cerul de deasupra Kievului în timpul unui atac cu drone rusești la 19 mai.

Pe 19 mai, liderii principalelor țări industrializate din Grupul celor șapte (G7) au anunțat, în cadrul unui summit desfășurat în Japonia, că extind sancțiunile împotriva Rusiei.

Liderii G7 au declarat într-un document oficial că noile sancțiuni vor avea un impact asupra „exporturilor de mașini industriale, unelte și alte tehnologii pe care Rusia le folosește pentru a-și reconstrui mașina de război”.

Declarația a precizat că grupul va continua să lucreze pentru a diminua veniturile Rusiei din comerțul său cu metale și diamante.

Marea Britanie anunțase deja în dimineața zilei de 19 mai noi sancțiuni împotriva a 86 de cetățeni ruși și entități juridice care vizează tehnologiile militare avansate și importurile de diamante, pentru a reduce „sursele de venit” ale Moscovei.

În Ucraina, un înalt oficial de securitate a afirmat că Zelenski va participa personal la summitul G7. „Acolo vor fi decise lucruri foarte importante și, prin urmare, prezența președintelui nostru este absolut esențială pentru a ne apăra interesele”, a declarat Oleksi Danilov, secretar al Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare, la televiziunea de stat.

Zelenski va participa la reuniunea din 21 mai, a treia și ultima zi a summitului, potrivit a doi oficiali ucraineni anonimi implicați în organizarea reuniunii G7, citați de Reuters.

Între timp, Zelenski a sosit pe 19 mai în orașul saudit Jeddah pentru a participa la un summit al Ligii Arabe.

„Încep prima mea vizită din istorie în Regatul Arabiei Saudite pentru a consolida relațiile bilaterale și legăturile Ucrainei cu lumea arabă”, a scris el pe Twitter, adăugând că se va întâlni cu prințul moștenitor saudit Muhammad bin Salman.

Al-Hadath, un post de televiziune deținut de Arabia Saudită, a transmis că Zelenski a călătorit la Jeddah cu un avion al guvernului francez.

XS
SM
MD
LG