Linkuri accesibilitate

Liderii Germaniei, Franței, Italiei și României, în vizită la Kiev


Președintele român Klaus Iohannis, întâmpinat la gara din Kiev de vicepremierul ucrainean Olga Stefanișina, 16 iunie 2022
Președintele român Klaus Iohannis, întâmpinat la gara din Kiev de vicepremierul ucrainean Olga Stefanișina, 16 iunie 2022

Preşedintele Klaus Iohannis se află la Kiev, joi, 16 iunie, alături de liderii Franței, Germaniei și Italiei. După discuțiile cu liderul Ucrainei, Volodimir Zelenski, va urma o conferință de presă comună, a anunțat președinția de la București.

„Astăzi, la Kiev, alături de colegii mei europeni, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi premierul Italiei, Mario Draghi, pentru a ne arăta sprijinul puternic şi solidaritatea deplină cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi poporul ucrainean. Această agresiune ilegală a Rusiei trebuie să înceteze!”, a scris Iohannis, joi, pe Twitter. Iohannis a postat și imagini în care apare în gara din Kiev.

Liderii Franței, Germaniei și Italiei - președintele Emmanuel Macron, cancelarul Olaf Scholz și premierul Mario Draghi - au ajuns la Kiev în dimineața zilei de joi, tot cu trenul, dar din Polonia.

Pe peronul gării din Kiev, liderul de la Paris a precizat că are un mesaj de unitate europeană și susținere. „Vom vorbi despre prezent și despre viitor pentru că săptămânile care vin sunt foarte dificile”, a spus Macron.

Scholz a adăugat că liderii UE au dorit „să-și arate sprijinul pentru Ucraina și pentru cetățenii ucraineni”. „Dar nu vrem doar să ne demonstrăm solidaritatea, ci și să ne asigurăm că ajutorul pe care îl organizăm - financiar și umanitar, dar și când vine vorba de arme - va continua”, a spus cancelarul Germaniei.

Dmitri Medvedev, fost președinte și prim-ministru rus și acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a luat în derâdere vizita celor celor trei lideri europeni la Kiev (pe Iohannis nici nu-l menționează), afirmând că vor promite eventual Ucrainei aderarea la UE, dar asta nu va aduce țara mai aproape de pace. Iar „ceasul bate”, a avertizat Medvedev.

Cei patru lideri europeni au ajuns apoi la Irpin, o suburbie a Kievului, unde autoritățile ucrainene susțin că trupele rusești au comis crime de război.

Ucraina a criticat Franța, Germania și, într-o mai mică măsură, Italia, pentru presupusele ezitări în a oferi sprijin Kievului, acuzându-le că întârzie să livreze arme.

Emmanuel Macron (dreapta), Olaf Scholz (centru) și Mario Draghi (stânga), în tren spre Kiev, 16 iunie 2022
Emmanuel Macron (dreapta), Olaf Scholz (centru) și Mario Draghi (stânga), în tren spre Kiev, 16 iunie 2022

Pe câmpul de luptă, șeful armatei ucrainene a declarat că Rusia și-a concentrat principalele forțe de atac în nordul regiunii Luhansk și că încearcă să atace simultan pe nouă direcții. Totodată, forțele rusești și-au intensificat asaltul asupra orașului strategic Severodonețk din regiunea estică Donbas.

Ministerul britanic al apărării a declarat în buletinul său zilnic de informații din 16 iunie că, în timp ce situația continuă să fie extrem de dificilă pentru apărătorii din Severodonețk, Ucraina a reușit probabil să-i retragă în mare parte din orașul care acum este controlat aproape în întregime de forțele rusești.

Națiunile Unite au avertizat că aproximativ 12.000 de civili ar fi încă blocați în oraș și că proviziile de bază sunt pe sfârșite, iar mulți dintre ei se adăpostesc în buncărele de sub uzina chimică Azot din zona industrială a Severodonețkului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG