Linkuri accesibilitate

Liderii Lituaniei și Letoniei vizitează Kievul în timp ce dronele Rusiei fac ravagii în Ucraina


Președintele leton Edgars Rinkevics (stânga) și omologul ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit Kiev, 24 noiembrie.
Președintele leton Edgars Rinkevics (stânga) și omologul ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit Kiev, 24 noiembrie.

Liderii țărilor baltice aliate, Lituania și Letonia, au vizitat Kievul pe 24 noiembrie, pentru a-și exprima susținerea pentru lupta împotriva invaziei rusești.

„Astăzi, la Kiev, cu ocazia primei mele vizite aici, am adus un omagiu bărbaților și femeilor care și-au sacrificat viețile apărând cele mai fundamentale drepturi ale unei națiuni: de a exista și de a trăi în libertate", a scris premierul lituanian Ingrida Šimonytė pe X, fostul Twitter. În fotografia atașată acestui comentariu, Ingrida Šimonytė depune o coroană de flori la un monument dedicat ucrainenilor căzuți la datorie, apărându-și țara împotriva invaziei neprovocate și ilegale a Rusiei.

„Și-au dat viața pentru a ne apăra și pe noi toți”, scrie Šimonytė . „Singura modalitate de a obține o pace durabilă și dreaptă este să ajutăm Ucraina să învingă cât mai curând posibil, să-și recâștige integritatea teritorială deplină, să servească justiția internațională și să se reconstruiască mai puternic.” Pe 23 noiembrie, presa lituaniană relata că Simonyte va petrece patru zile în Ucraina, fără a detalia programul ei.

Pe de altă parte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că s-a întâlnit cu omologul leton Edgars Rinkevics, discuțiile concentrându-se pe nevoile defensive ale Kievului și pe potențialul ca Ucraina să se alăture Letoniei ca membru al UE.

Într-o conferință de presă comună cu Rinkevics, președintele ucrainean a declarat că Kievul are nevoie de „trei victorii majore” care vor stimula Ucraina să lupte împotriva Federației Ruse. „Prima victorie”, a spus Zelenski, ar fi decizia Congresului SUA de a oferi asistență Ucrainei. A doua va fi sprijinul Uniunii Europene. Mai ales, a precizat el, dacă Ucraina va primi un pachet de ajutor în valoare de 50 de miliarde de euro. „A treia victorie” va fi deschiderea unui dialog privind viitoarea aderare a Ucrainei la UE, a declarat Zelenski.

Atacurile continuă

Între timp, atacurile rusești continuă. Valuri de drone și proiectile de artilerie au lovit diverse ținte din Ucraina. Volodimir Zelenski scrie pe pagina sa de pe platforma X, fostă Twitter, că Rusia a lansat zeci de drone Shahed în Ucraina „tocmai în ajunul zilei în care comemorăm genocidul Holodomor. Conducerea Rusiei pare să fie mândră de capacitatea sa de a ucide oameni.”


Președintele Ucrainei precizează că multe dintre drone au fost doborâte, însă nu toate. „Continuăm să acționăm pentru a ne consolida apărarea aeriană și pentru a uni lumea în lupta împotriva terorii rusești. Statul terorist trebuie să fie învins și tras la răspundere pentru acțiunile sale,” a mai scris el pe X.

Mai multe drone rusești au vizat cartiere din Kiev. Resturile dronelor doborâte de apărarea antiaeriană a capitalei ucrainene au rănit cel puțin două persoane, inclusiv un copil, și a provocat pagube, a scris primarul Vitali Kliciko la începutul zilei de 25 noiembrie pe Telegram. „Este un vacarm îngrozitor în capitală. Forțele de apărare aeriană doboară drone rusești. Mai multe grupuri de drone Shahed se îndreaptă spre Kiev. Rămâneți în adăposturi!” scrie Kliciko. „În prezent, avem doi răniți în districtul Solomianski”, a adăugat el, spunând că unul dintre aceștia este un copil de 11 ani.

În regiunea vestică Hmelnițki, viceguvernatorul regional, Serhi Tiurin, a declarat că apărarea aeriană a deschis focul împotriva dronelor care se apropiau. Tiurin a adăugat că nu există, deocamdată, informații referitoare la victime sau pagube.

Între timp, în sudul Ucrainei, bombardamentele rusești din dimineața zilei de 24 noiembrie au distrus o bibliotecă pentru copii din orașul Herson, fără a se înregistra însă victime, după cum scrie guvernatorul regional Oleksandr Prokudin pe Telegram. „Biblioteca pentru copii. La ora șase dimineața. O lovitură directă de un proiectil. Barbarii au distrus biblioteca din Herson, care de ani de zile îi încânta pe cei mai tineri vizitatori și pe părinții lor", a scris Prokudin.

Biblioteca din Herson, după atacurile rusești
Biblioteca din Herson, după atacurile rusești

La Berislav, în aceeași regiune, un civil a fost rănit de o dronă rusă care a lansat o încărcătură explozibilă în direcția lui, au declarat autoritățile locale.

Forțele rusești au atacat în mod repetat Hersonul situat pe malul fluviului Nipru de când s-au retras din oraș, în urmă cu un an, în fața ofensivei ucrainene.

Între timp, Ministerul ucrainean al Energiei a declarat că atacurile rusești și vremea din ce în ce mai rea au lăsat 635 de localități fără electricitate pe teritoriul Ucrainei.

Vântul puternic a lăsat 158 de așezări fără electricitate în regiunile Lvov, Volin și Ivano-Frankivsk. În regiunea sudică Dnipropetrovsk, aproape 46.000 de persoane au rămas temporar fără curent electric din motive tehnice, a precizat ministerul.

Operatorul de stat al rețelei electrice Ukrenerho a precizat într-un comunicat că a „activat asistența de urgență din partea României vecine cu un volum total de 1200 de megawați pe oră” pentru a compensa lipsurile.

În Rusia, Ministerul Apărării a anunțat pe 24 noiembrie că apărarea aeriană a doborât peste noapte 16 drone ucrainene deasupra Crimeei ocupate și a regiunii Volgograd.

„Sistemele de apărare aeriană aflate în serviciu au distrus 16 drone, dintre care 13 deasupra Peninsulei Crimeea și trei deasupra teritoriului regiunii Volgograd”, a declarat ministerul pe canalul său Telegram, fără a oferi detalii. Afirmația nu a putut fi verificată din surse independente. Armata ucraineană nu a comentat aceste afirmații.

XS
SM
MD
LG