Linkuri accesibilitate

Liderii NATO se adună la Madrid pentru cel mai important summit din ultimii ani


Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice Jens Stoltenberg (arhivă)
Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice Jens Stoltenberg (arhivă)

Liderii NATO se adună la Madrid (29-30 iunie) pentru ceea ce se așteaptă că fie cel mai important dintre summit-urile Alianței Nord-Atlantice din ultimii ani, după invadarea neprovocată a Ucrainei de către Rusia.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a spus pe 27 iunie că în cele trei zile ale summit-ului se va cădea de acord asupra unui nou pachet de asistență pentru Ucraina în domenii cum ar fi „securizarea comunicațiilor, sisteme anti-dronă și combustibil”.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski se va adresa liderilor NATO prin vide-conferință.

Un punct sensibil pe agenda reuniunii NATO la nivel înalt de la Madrid este opoziția Turciei la intrarea în Alianță a Finlandei și Suediei. Stoltenberg se întâlneștr cu liderii celor trei țări înaintea summit-ului de la Madrid.

Unitatea declarată a Alianței Nord-Atlantice este pusă la încercare din cauza acestui subiect, după ce Turcia, care are a doua cea mai mare armată din NATO după Statele Unite, a cerut garanții din partea Suediei și Finlandei referitoare la mai multe grupări kurde despre care autoritățile de la Ankara susțin că sunt organizații teroriste.

Summit-ul va modifica de asemenea discursul Alianței Nord-Atlantice cu privire la Rusia, considerată până acum partener strategic al NATO, o caracterizare care datează din 2010.

„Nu va mai fi vorba de asta în conceptul strategic pe care-l vom stabili la Madrid. Mă aștept ca aliații să spună răspicat că Rusia e o amenințare directă la adresa securității noastre, a valorilor noastre și la adresa ordinii internaționale bazată pe domnia legii”, a mai spus secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG