Linkuri accesibilitate

Liderii Organizației de Cooperare Shanghai au cerut Occidentului să ajute financiar Afganistanul


Participanții summitului de la Dușanbe vizionând discursul premierului indian Narendra Modi. 17 septembrie 2021

Liderii Organizației de Cooperare Shanghai (SCO), condusă de Rusia și China, au cerut lumii să dezghețe activele Afganistanului și să sporească asistența pentru această țară după revenirea talibanilor la putere luna trecută.

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez Xi Jinping au declarat vineri, la summitul de la Dușanbe, că eșecul de a furniza sprijinul necesar Afganistanului ar putea permite terorismului și drogurilor să înflorească, iar țara ar fi împinsă într-o criză umanitară de proporții - o perspectivă care a alarmat regiunea din cauza posibilului val masiv de refugiați care vor căuta să părăsească Afganistanul.

Fondată acum 20 de ani pentru a combate ceea ce numește „cele trei rele”, adică separatismul, extremismul și terorismul, Organizația de Cooperare de la Shanghai a fost formată inițial din China, Rusia, Kârgâzstan, Kazahstan, Tadjikistan și Uzbekistan, înainte ca India și Pakistanul să i se alăture în 2017.

De când militanții talibani au pătruns în Kabul pe 15 august, aproximativ 9 miliarde de dolari în rezervele străine ale băncii centrale din Afganistan au fost înghețate, cea mai mare parte a acestora fiind în Statele Unite. Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială, guvernele străine și alți donatori au suspendat plățile către Afganistan, în timp ce transferurile bancare obișnuite către persoane din țară au fost, de asemenea, blocate, lăsând afganii obișnuiți într-o situație economică precară.

Chiar înainte de preluarea puterii de către talibani, economia Afganistanului era extrem de fragilă. Susținută de 20 de ani prin ajutor extern, aproximativ 40% din produsul intern brut al Afganistanului a fost rezultatul asistenței internaționale.

Adresându-se summit-ului de la Dușanbe, printr-un mesaj video, președintele Rusiei a insistat ca organizația să facă tot posibilul pentru a preveni amenințările de „terorism, trafic de droguri și extremism religios” provenind din Afganistan. El a adăugat că blocul de securitate ar trebui să-și „folosească potențialul” pentru „a stimula noile autorități afgane” să își îndeplinească promisiunile privind normalizarea vieții și securității în Afganistan.

Cred că are sens și să lucrăm cu Statele Unite [și] alte țări occidentale pentru dezghețarea treptată a rezervelor din Afganistan și restabilirea programelor prin Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional”, a spus Putin, în timp ce a dat vina în mare parte pe Washington pentru situația actuală, spunând că ar trebui să suporte „partea principală” a cheltuielilor legate de procesul de reconstrucție.

Președintele uzbec Șavkat Mîrzioev, a cărui țară se învecinează cu Afganistanul, a cerut eforturi pentru a preveni creșterea extremismului în Afganistan, spunând că dezghețarea activelor păstrate în băncile străine ar putea contribui la atingerea acestor obiective, facilitând dialogul cu guvernul taliban din Kabul.

Liderul de la Beijing a declarat că națiunile membre ale organizației pentru Cooperare de la Shanghai ar trebui să contribuie la facilitarea unei tranziții pașnice în Afganistan și să susțină Kabulul pentru dezvoltarea unei structuri politice incluzive care să permită să urmeze politici interne și externe moderate, potrivit presei de stat chineze. Beijingul a cerut talibanilor să își respecte angajamentul de a-i reține pe militanții care caută să impună independența regiunii Xinjiang din China, populată majoritar de musulmani.

Prim-ministrul pakistanez Imran Khan a cerut sprijin economic pentru Afganistan pentru a „preveni o criză umanitară și o criză economică”. Pakistanul a fost acuzat de Statele Unite că i-a sprijinit pe talibani timp de 20 de ani - o acuzație negată de Islamabad.

Afganistanul deține statutul de observator în cadrul Organizației pentru Cooperare de la Shanghai, dar ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat la începutul acestei săptămâni că talibanii nu au fost invitați să observe dezbaterile din capitala tadjică.

Summitul organizației a avut loc la o zi după ce liderii unui alt bloc regional de securitate - Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), condusă de Rusia - au purtat discuții în capitala Tadjikistanului.

Cele două zile de discuții au loc în momentul în care Moscova și Beijingul încearcă să îți consolideze statutul în regiune, după prăbușirea rapidă a guvernului susținut de Occident la Kabul și după 20 de ani de prezență militară a Statelor Unite și Alianței Nord Atlantice în Afganistan.

Ambele organizații au fost create pentru a fi o contrapondere în regiune a Statelor Unite.

Între timp, ministrul italian de externe Luigi Di Maio a declarat, într-un interviu publicat vineri, că un summit ad-hoc al Grupului celor 20 de economii importante ale lumii pentru a discuta despre Afganistan va avea loc după încheierea Adunării Națiunilor Unite de la New York, la 30 septembrie. Di Maio a declarat cotidianului La Repubblica că Roma, care deține președinția rotativă a G20 în acest an, a solicitat ca agențiile Națiunilor Unite și organizațiile nonprofit active în Afganistan să fie implicate în discuții.

XS
SM
MD
LG