Linkuri accesibilitate

Liderii UE discută la Bruxelles despre măsurile pentru contracararea crizei energetice


Vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans
Vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans

Liderii Uniunii Europene se întâlnesc la Bruxelles pe 20 octombrie, pentru a doua oară în două săptămâni, pentru a încerca să reducă prețurile la energie, în ciuda disensiunilor care persistă între cei 27 de membri ai blocului.

Se preconizează că discutarea modalităților de reducere a prețurilor la gaze va fi un subiect de dispută, după ce o propunere recentă a Comisiei Europene nu a reușit să prezinte detalii despre modul în care ar putea fi aplicat un plafon al prețului la gaze.

Un grup de 15 țări, printre care Franța și Polonia, este în favoarea unei anumite forme de plafonare, dar se confruntă cu o opoziție puternică din partea Germaniei și a Țărilor de Jos - cea mai mare economie și, deopotrivă, cel mai mare cumpărător de gaze din Europa și, respectiv, un important centru european de tranzacționare a gazelor.

Se așteaptă ca cei 27 să susțină un preț de referință alternativ pentru gazul natural lichefiat și o achiziție comună de gaze. De asemenea, se așteaptă ca liderii UE să discute despre modul în care vor fi finanțate prețul gazelor și pachetele de ajutor pentru a ușura situația gospodăriilor și a întreprinderilor, având în vedere costurile energetice care au crescut vertiginos.

Se așteaptă ca la summit să se discute despre sprijinul acordat Ucrainei pentru a o ajuta să facă față atacurilor rusești cu rachete și drone care au afectat grav infrastructura energetică a țării.

În luna mai, Comisia a propus să ofere Ucrainei nouă miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi pentru ca administrația civilă a țării să continue să funcționeze.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG