Linkuri accesibilitate

Liderul AUR Sorin Lavric, dat afară din Uniunea Scriitorilor pentru declarații lui „nocive” pentru democrație


Sorin Lavric

Uniunea Scriitorilor din România a decis marți, 8 decembrie, să-l excludă pe scriitorul și filosoful Sorin Lavric din rândurile ei, după ce presa a publicat mai multe articole care rezumau puncte de vedere controversate ale noului parlamentar AUR exprimate în campania electorală și în cărțile sale recente.

Sorin Lavric, care susține că este unul dintre urmașii lui Constantin Noica, dedicându-i acestuia cărți și studii publicate la edituri de prestigiu, a intrat în Senatul României pe listele partidului condus de George Simion. Într-una din cărțile recent publicate (Decoct de femeie, Ed. Ideea Europeană, 2019) Lavric făcea comentarii misogine și homofobe care au declanșat o reacție în lanț pe rețelele de socializare și în spațiul public, una dintre acestea fiind cea a Uniunii Scriitorilor care a decis nu doar radierea senatorului AUR din organizație, ci și demiterea din funcția de redactor pe care o avea la revista USR, România literară: „Respectivele opinii și atitudini reprezintă punctele de vedere personale ale dlui Sorin Lavric și nu angajează în niciun fel Uniunea Scriitorilor din România” se spune în comunicat unde se menționează că „în urma implicării sale politice, relațiile contractuale ale dlui Sorin Lavric cu Uniunea Scriitorilor din România și revista România literară, în mod firesc și necesar, iau sfârșit. Ca uniune de creatori în domeniul literar, Uniunea Scriitorilor din România este o instituție democratică, reunind scriitori din toate etniile care trăiesc în țara noastră, ale căror drepturi le apără și le promovează. Uniunea nu face politică partizană.”

Sorin Lavric, care s-a născut la 27 noiembrie 1967, la Turnu-Severin și-a făcut studiile universitare Facultatea de Medicină Generală din București (1987-1993) şi Facultatea de Filosofie bucureșteană (1991-1996). Are un doctorat în filosofie la Universitatea din Bucureşti, a fost redactor la Editura Humanitas și a publicat cărți despre Noica și Heidegger la editurile Humanitas și Ideea Europeană.

În discursurile de campanie, Sorin Lavric a reluat teme conspiraționiste și puncte de vedere rasiste și homofobe. Din punctul de vedere al Uniunii Scriitorilor, retorica de campanie a lui Lavric a fost o încercare de destructurare „a cadrului democratic și orice atac la adresa minorităților naționale, religioase etc.” Este motivul pentru care Uniunea Scriitorilor se delimitează „ca breaslă, de declarațiile și atitudinile politice ale dlui Sorin Lavric, invitându-l să reflecteze la implicațiile lor nocive pentru democrație și pentru atmosfera din spațiul public.”

Pe 7 decembrie, după ce alegerea sa în Parlament a devenit o certitudine, Sorin Lavric a publicat pe pagina de internet a Alianței pentru Uniunea Românilor R3media un articol „Mulțumiri” prin care anunță că, odată cu intrarea în Parlament, AUR a început „un război ideologic al cărui deznodământ va sta în înlăturarea actualei clase politice”. El promite că după patru ani românii vor regăsi „gustul mistic de a fi creștini în umbra oricărei catapetesme din bisericile din ţară.” De asemenea, vorbește despre „minciuna socialismului venit de la Uniunea Europeană și spune că ei, cei din AUR, nu vor puterea, ci „o Românie sub spectrul lui Hristos.”

AUR este o formațiune politică înființată în septembrie 2019 care a câștigat la alegerile locale 0,29% din voturi în vreme ce la alegerile parlamentare din 6 decembrie a obținut peste nouă procente din sufragii. Este condusă de George Simion și Claudiu Târziu care s-au remarcat prin poziții dure și intransigente în probleme de egalitate de gen, familie, LGBT și minorități etnice.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG