Linkuri accesibilitate

Liderul suprem al Iranului: „Dușmanii” declanșează tulburări pentru a slăbi Republica Islamică


Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a acuzat „inamicul” - o referire, în principal, la Statele Unite - că încearcă să se folosească de proteste pentru a destabiliza Republica Islamică.

„Astăzi inamicul contează pe demonstrațiile populare pentru a lovi sistemul islamic”, a spus Khamenei într-un discurs rostit cu ocazia aniversării morții fondatorului Republicii Islamice, ayatollahul Ruhollah Khomeini, la 4 iunie.

Ali Khamenei vorbind la comemorarea ayatollahului Khomeini, 4 iunie 2022
Ali Khamenei vorbind la comemorarea ayatollahului Khomeini, 4 iunie 2022

Khamenei, în vârstă de 82 de ani, a declarat că inamicii Iranului încearcă să îi învrăjbească pe cetățenii săi „împotriva sistemului islamic” prin intermediul războiului psihologic, al internetului și al sprijinului financiar. Protestele antiguvernamentale s-au înmulțit în Iran în ultimii ani. Forțele de securitate iraniene au reprimat cu brutalitate protestele populare împotriva corupției, despre care au spus că a dus la prăbușirea unei clădiri în orașul Abadan din sudul țării, provocând moartea a cel puțin 38 de persoane la 23 mai.

Inițial, protestatarii și-au îndreptat furia împotriva autorităților locale. Dar ținta protestelor lor s-a îndreptat rapid către regimul clerical, manifestanții scandând „Moarte lui Khamenei” și „Moarte dictatorului”, o referire, de asemenea, la liderul suprem.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG