Linkuri accesibilitate

Limitarea imunității parlamentare: instrument anticorupție sau armă politică?


Parlamentul de la Chișinău, dominat de PAS, a aprobat astăzi în primă lectură un proiect de lege care ar ușura anchetarea și trimiterea în judecată a parlamentarilor acuzați de fapte de corupție. În baza noilor prevederi, când o să apară asemenea suspiciuni, procurorii nu vor mai trebui să ceară încuviințarea legislativului pentru a lua măsuri împotriva deputatului învinuit. Opoziția spune că noua legislație este abuzivă, că nu a fost dezbătută cu societatea și cu experții constituționali europeni și că ar face parte din „show-ul politic” cu care puterea caută să distragă atenția de la problemele reale ale țării. Mai multe, despre miza noii legislații, și despre atmosfera primei ei votări în parlament, de la Tamara Grejdeanu:

Limitarea imunității parlamentare: instrument anticorupție sau armă politică?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:40 0:00

Potrivit inițiativei, limitarea imunității deputaților se va aplica doar în cazurile în care aceștia vor fi bănuiți de corupere activă sau pasivă, trafic de influență, abuz de putere, îmbogățire ilicită și spălare de bani.

Reacționând la criticile opozanților din Parlament, deputații majorității au insistat că proiectul lor va da puteri sporite procurorilor în toate cazurile, indiferent de afilierea politică a deputatului vizat.

Deputata PAS Olesea Stamate, șefa Comisiei numiri și imunități a spus că modificarea este necesară în contextul politicilor de combatere a corupției, pe care guvernarea și le-a asumat ca prioritare.

Ea a adăugat că încrederea în aleșii poporului este una dintre cele mai mici în sectorul public, la un nivel de doar 15 la sută.

„Limitarea inviolabilității deputatului este necesară pentru fortificarea încrederii societății în reprezentanții poporului, în contextul în care nivelul corupției în țara noastră a atins cote greu de imaginat. Ori, corupția politică este cea care dă tonul și dacă politicienii corupți nu sunt pedepsiți, dau un exemplu prost întregii societăți. Am avut în legislaturile anterioare deputați care au furat din banii publici, care au cumpărat alți deputați sau s-au lăsat cumpărați, fiind protejați inclusiv de instituția imunității parlamentare.”

Limitarea imunității parlamentare a fost una din promisiunile Partidului Acțiune și Solidaritate în campania pentru alegerile parlamentare de anul trecut. Anumită confuzie a generat faptul că - separat - și deputații Partidului Șor cer anularea imunității parlamentare, doar că în totalitate.

Marina Tauber, deputata Partidului Șor a precizat joi că fracțiunea susține în primă lectură proiectul de modificare a Constituției, dar că va pregăti amendamente pentru anularea completă a imunității, întrucât deputații Șor nu ar avea de ce se teme.

Fără legătură directă aparentă cu inițiativele PAS sau Partidului Șor, chiar înainte de dezbaterea proiectului PAS, în parlament au fost prezentate azi cererile procurorului general interimar Dumitru Robu, privind ridicarea imunității lui Tauber și liderului de partid Ilan Șor, urmând ca acestea să fie examinate de Comisia juridică, numiri şi imunități a legislativului.

Așa se face că la scurt timp după ce a promis să voteze inițiativa PAS, Marina Tauber a acuzat guvernarea că vrea să se răfuiască cu opoziția: „Intențiile voastre pentru noi sunt foarte clare și se rezumă la un singur lucru: anihilarea oricărei opoziții și folosirea puterii strict în interes propriu, fără a avea teamă că va trebui să răspundeți pentru asta. Mai ales în condițiile în care ați capturat justiția, iar procurorul general execută ca o marionetă comenzile voastre.”

Și socialiștii au sugerat că limitarea imunității parlamentare ar putea fi folosită împotriva oponenților politici. Deputatul Vlad Bătrâncea i-a mai reproșat guvernării că vrea să modifice cadrul legal urmând propriul interes politic, amintind că puterea a primit un aviz critic din partea Comisiei de la Veneția în cazul amendării legislației privind evaluarea procurorului general.

„Noi nu putem modifica Constituția ca un joc. Este o lege supremă și există angajamente în cadrul Consiliului Europei și trebuie să fie un aviz al comisiei de la Veneția. Dacă mergeți politic, oricum o să primiți încă un aviz negativ. Criminali, penali, nu au nicio imunitate parlamentară, și noi nu vedem ca justiția să-i atragă la răspundere. Acest lucru este un show politic, care nu vă va furniza rezultate politice ori electorale.”

În replică, deputați ai majorității parlamentare au spus că proiectul „duce ridicarea imunității în albia justiției, și nu a politicului”, fără ca să mai fie nevoie de dezbateri parlamentare partizane pentru încuviințarea anchetării unui deputat bănuit de acte de corupție.

Tentative de anulare a imunității deputaților au existat și în precedentele legislaturi, dar au eșuat în lipsa unui consens larg.

Proiectul de lege avizat de magistrații Curții Constituționale prevede amendarea legii fundamentale și, prin urmare, are nevoie în cea de-a doua lectură de votul a două treimi din deputați, adică 68, ceea ce înseamnă că guvernarea ar trebui să mai obțină sprijinul a 5 deputați din opoziție.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG