Linkuri accesibilitate

Lituania și Letonia construiesc garduri la granița cu Belarus


Letonia - gard de sârmă ghimpată la granița cu Belarus, gard donat de Ministerul Apărării din Slovenia, 28 septembre 2021.

Lituania a început să construiască un gard de 508 kilometri la graniţa cu Belarus pentru a împiedica imigranţii ilegali să intre în UE de-a lungul unei frontierei în mare parte nesecurizate, informează DPA.

După instalarea barierei, un gard de aproximativ patru metri întărit cu sârmă ghimpată urmează să fie ridicat ca un al doilea factor de descurajare spre sfârşitul anului.

În Letonia vecină se lucrează de asemenea la construirea unui gard de-a lungul frontierei cu Belarus. Ca o soluţie rapidă, peste 37 de kilometri de role de sârmă ghimpată urmează să fie desfăşurate în diferite secţiuni ale frontierei.

Potrivit informaţiilor difuzate de un post de radio leton, până acum au fost acoperiţi 1,7 kilometri.

Guvernele de la Vilnius şi Riga acuză Belarusul că acordă asistenţă refugiaţilor din zonele de război pentru a ajunge la frontiera externă a UE şi creează astfel o criză migraţională.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a avertizat UE la sfârşitul lunii mai că ţara sa nu va mai împiedica migranţii să ajungă în UE ca represalii pentru înmulțirea sancţiunilor occidentale impuse regimului de la Minsk, mai ales după controversatele alegeri prezidențiale din 2020 și reprimarea brutală a protestelor democratice care a urmat.

Lituania, Letonia şi Polonia se confruntă în prezent la graniţele lor cu un aflux de imigranţi ilegali provenind din Orientul Mijlociu. Toate cele trei ţări au declarat stare de urgenţă la graniţă.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG