Linkuri accesibilitate

Un politician pro-rus din Lituania a fost condamnat la șase ani de închisoare


Algirdas Paleckis
Algirdas Paleckis

O instanță lituaniană l-a condamnat pe politicianul Algirdas Paleckis la șase ani de închisoare după ce l-a găsit vinovat de spionaj pentru Rusia.

Tribunalul districtual Siauliai a decis astazi și că omul de afaceri Deimantas Bertauskas, care a depus mărturie împotriva lui Paleckis, nu va fi condamnat în acest caz.

Procuratura Generală a Lituaniei a solicitat nouă ani de închisoare pentru Paleckis, un politician cunoscut pentru opiniile sale pro-ruse și care a pus sub semnul întrebării aderarea Lituaniei la NATO și la Uniunea Europeană. Potrivit Procuraturii Generale, Paleckis și un număr nespecificat de alți cetățeni lituanieni ar fi colectat informații pentru serviciile de informații rusești în schimbul unor recompense în bani - în perioada cuprinsă între februarie 2017 - octombrie 2018.

Paleckis și alți câțiva cetățeni lituanieni au fost arestați în decembrie 2018 și acuzați de spionaj pentru Rusia, acțiune care a provocat o reacție critică din partea Moscovei. Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe rus, Maria Zakharova, a declarat la acea vreme că arestările au fost „o altă mișcare rusofobă” și o „inversare a drepturilor și libertăților democratice” în Lituania. Ea nu a explicat motivele declarațiilor sale.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG