Linkuri accesibilitate

Lituania extinde lista mărfurilor rusești interzise la transportul terestru către Kaliningrad


Lituania a lărgit restricțiile privind comerțul pe teritoriul său dinspre Rusia către exclava rusă Kaliningrad din Marea Baltică, adoptând inclusiv interdicții pentru beton, lemn, alcool și produse chimice industriale pe bază de alcool.

Un purtător de cuvânt al vămilor lituaniene a declarat pentru Reuters că această măsură este rezultatul intrării în vigoare a sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Moscovei anunțate anterior. Vilnius a închis ruta pentru transportul de oțel și alte metale feroase, în conformitate cu sancțiunile UE care au intrat în vigoare la 18 iunie. UE a impus măsurile punitive împotriva Rusiei după ce aceasta a lansat invazia în curs de desfășurare în Ucraina la 24 februarie.

Președintele lituanian Gitanas Nauseda a subliniat că țara sa baltică „trebuie să aplice" și va aplica sancțiunile UE privind bunurile rusești, în ciuda avertismentelor venite din partea Moscovei cu privire la restricțiile recente ale Vilniusului care afectează Kaliningrad.

Mărfurile care se încadrează în categoriile umanitare sau esențiale, cum ar fi alimentele, sunt exceptate de la sancțiuni. Oficialii lituanieni au sugerat că Rusia poate expedia bunuri pe mare către Kaliningrad, singurul port rusesc fără gheață pe tot parcursul anului.

La sfârșitul lunii iunie, Rusia l-a convocat pe trimisul UE pentru a protesta „vehement” și a amenința, deopotrivă cu „represalii" nespecificate în legătură cu restricțiile pe cale terestră privind transporturile către exclavă.

Kaliningrad se află între Lituania și Polonia, în locul unde râul Pregolya se varsă în Marea Baltică. Are aproximativ o jumătate de milion de locuitori.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG