Linkuri accesibilitate

Lituania renunță complet la electricitatea, petrolul și gazele rusești


Lituania a anunțat că întrerupe importurile de energie electrică din Rusia, începând cu 22 mai. Lituania devine ultima țară baltică care nu va mai procura electricitate rusească și prima care renunță complet la petrolul, gazele și electricitatea rusești.

Potrivit operatorului lituanian Litgrid, necesarul de energie electrică al Lituaniei va fi acoperit de producția locală și de importurile din Suedia, Polonia și Letonia. Anul trecut, aceste țări au furnizat peste 80% din importurile de electricitate ale țării, cota Rusiei fiind minimă, potrivit DW.

Oficialități lituaniene au numit renunțarea deplină la livrările de energie din Rusia drept „o piatră de hotar importantă” și „o expresie a solidarității cu Ucraina”. „Nu putem permite ca banii noștri să fie folosiți pentru a finanța mașina de război rusească”, a declarat ministrul lituanian al Energiei, Dainius Kreivis, citat de portalul de știri Delfi.

Lituania se asigură cu combustibil prin terminalul de gaz natural lichefiat din Klaipeda, unde gazul este furnizat din Statele Unite. Electricitatea este parțial produsă de centrale electrice locale, o altă parte este importată din țările UE - Suedia, Letonia și Polonia. Totodată, Lituania intenționează să devină o țară donatoare de energie prin dezvoltarea energiei verzi.

XS
SM
MD
LG