Linkuri accesibilitate

Lituania restrânge drepturile imigranților ruși și dacă mai are nevoie cineva de Ed Sheeran


Muzicianul britanic Ed Sheeran. 
Muzicianul britanic Ed Sheeran. 

Războiul din Ucraina: China ar face o „greșeală istorică” înarmând Rusia, spune NATO.

Secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg, a adăugat, citat astăzi de Le Monde, că o astfel de decizie a Pekinului ar putea avea „implicații profunde” pentru relațiile Chinei cu țările occidentale.

Lituania restrânge drepturile rușilor de pe teritoriul său

Tot Le Monde scrie despre cum parlamentarii lituanieni au adoptat noi sancțiuni privind obținerea cetățeniei și interzicerea achiziționării imobiliare, aplicabile rușilor. Aceste măsuri, care urmau să-i privească și pe cetățenii bieloruși refugiați, au fost parțial relaxate pentru aceștia din urmă:

«După săptămâni de tergiversări, deputații lituanieni au votat, cu o mare majoritate, marți 4 aprilie, o serie de amendamente, menite să înăsprească sancțiunile împotriva cetățenilor din Rusia și, în unele cazuri, din Bielorusia. Textele adoptate restrâng dreptul rușilor de a solicita cetățenia lituaniană și le interzic să cumpere bunuri imobiliare vreme de un an. În ultimă instanță, aceste restricții au fost ridicate pentru bieloruși. În același spirit, Vilnius nu va mai accepta cereri de viză din partea cetățenilor ruși și bieloruși, cu excepția unor cazuri speciale. Cererile pentru permise de ședere temporare pentru ruși sunt suspendate până la jumătatea lunii aprilie 2024.

Lituania arată astfel că rămâne în fruntea națiunilor intransigente față de agresorii Ucrainei, atât prin poziția sa față de Moscova, cât și prin primirea a 75.000 de refugiați ucraineni începând din februarie 2022, dintre care 42.000 au obținut permise de ședere temporară, cifre ridicate pentru o țară de doar 2,7 milioane de locuitori. Dar, cel puțin până acum, micul stat baltic rămâne un loc relativ primitor pentru mulți refugiați ruși și bieloruși care au fugit din țara lor, unii dintre ei cu mult înainte de invazia Ucrainei.»

«Inițial», continuă Le Monde, «înăsprirea sancțiunilor trebuia să afecteze fără discernământ cetățenii ambelor țări, abordare justificată de faptul că ofensiva rusă, din 24 februarie 2022, s-a desfășurat parțial pornind de pe teritoriul bielorus, unde multe trupe ale Moscovei rămân încă staționate. Dar protestele, în special din partea opoziției bieloruse din exil, care s-a instalat la Vilnius după realegerea frauduloasă a lui Aleksandr Lukașenko în august 2020 și represiunea cumplită care a urmat, i-au convins pe parlamentarii lituanieni să introducă o distincție.»

Paranoia lui Putin și un dezertor

„Nu folosește telefonul mobil, evită avionul și nu se culcă niciodată înainte de 2 dimineața”… paranoia lui Putin, povestită de fostul său agent de securitate, Gleb Karakulov, care a lucrat pentru președintele rus până când a dezertat în 2022, ocupă mare parte din presă, precum, în Italia, La Repubblica.

Karakulov a povestit totul despre experiența sa într-un lung interviu cu organizația Dossier Center: „Nu mai puteam rămâne în slujba unui criminal de război”.

Karakulov este, până în prezent, cel mai înalt ofițer din serviciile de securitate ruse care a dezertat vreodată, subliniază Dossier Center, site de investigații fondat și finanțat de miliardarul, oponent al lui Putin din exil, Mihail Hodorkovski. Dossier Center l-a intervievat îndelung – mai mult de zece ore – verificându-i toate declarațiile. Site-ul mai precizează că a așteptat până când căpitanul Karakulov și familia au ajuns „în siguranță” (într-o țară nenumită) pentru a publica mărturia, culeasă la sfârșitul anului 2022.

Mapamond

Presa italiană se ocupă în detaliu de Silvio Berlusconi, cel poreclit “Sua Emittenza”, spitalizat la terapie intensivă pentru probleme cardiace și respiratorii, dar care, cum o rezumă site-ul Politico, se află acum într-o stare „stabilă”, deși este în vârstă de 86 de ani.

Il Fatto Quotidiano îl citează în această dimineață pe ministrul „orzista” (din partidul Forza Italia) și fost comisar european Antonio Tajani care spune că Berlusconi e conștient și vorbește.

La Stampa, în schimb, scrie că starea fostului premier populist este „îngrijorătoare”.

Scandalul fiscal se întoarce să-l bântuie pe Scholz

Probleme de inimă ar putea avea și cancelarul german Olaf Scholz, care se confruntă cu o nouă anchetă pentru un scandal de fraudă fiscală care datează din vremea când era primar al orașului-land Hamburg. Consecințele politice ar putea fi grave pentru el, cum o relatează în detaliu aceeași platformă Politico.

Alegerile din Grecia și drepturile pentru gays

Principalul lider al opoziției din Grecia, Alexis Tsipras, a promis că va legaliza căsătoria între persoane de același sex, dacă va câștiga în alegerile din una mai.

Dacă acest lucru se va întâmpla, Grecia ar deveni prima țară predominant creștin ortodoxă care ar adopta o asemenea legislație.

Cine mai are nevoie de Ed Sheeran?

In sfârșit, Le Soir, la Bruxelles, la rubrica culturală, se întreabă (numai pe jumătate în glumă) cine mai are azi nevoie de Ed Sheeran.

Citat de revista Rolling Stone din SUA, căreia i-a acordat recent un lung interviu, opiniile lui Ed Sheeran despre lipsa de interes a articolelor criticilor muzicali nu au trecut neobservate: «De ce ai nevoie să citești o recenzie? Ascultă muzica, direct. E disponibilă gratuit! Decideți singuri. Eu n-aș citi niciodată o recenzie a unui album și să zic apoi „Atunci nu am de gând să-l ascult”», spune artistul britanic.

Lui Ed Sheeran nu i-a scăpat cu siguranță momeala muzicii gratuite, dat fiind că nici Spotify, nici Deezer nu oferă un acces complet la platforma lor fără un abonament. El este unul dintre puținii, printre miile de muzicieni, care beneficiază de venituri din streaming, marea majoritate a celorlalți fiind condamnați să nu vadă niciodată vreo copeică din „royalties”.

Problema, ironizează Le Soir, este însă alta: câtă vreme vom mai avea oare nevoie de Ed Sheeran, dacă, așa cum s-a întâmplat și cu Jay-Z, toată lumea va pricepe că este acum cât se poate de posibil ca inteligența artificială să genereze la infinit asemenea muzică, ba chiar cu totul gratis?

Critica muzicală nu se va mai preocupa atunci nici măcar dacă Ed Sheeran însuși va fi în stare să deosebească copiile de original.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG