Linkuri accesibilitate

Lituania spune că grăniceri belaruși au încălcat frontiera sa


Lituania a trimis Minskului o notă de protest împotriva încălcării frontierei lituaniene de către grănicerii belaruși. Ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a numit la 18 august incidentul din ajun drept „o provocare”. „Am informat Belarusul că am luat notă de incident. (...) Considerăm că este o altă provocare, o escaladare suplimentară a unei situații deja tensionate”, a spus Landsbergis. Landsbergis a mai declarat că Lituania, membră în NATO și UE, a informat și oficialii celor două organizații despre incident.

Declarația lui Landsbergis a venit la o zi după ce serviciul de grăniceri al Lituaniei a declarat că mai mulți membrii ai forțelor de securitate din Belarus au trecut ilegal în Lituania în timp ce „împingeau” un grup de 35 de migranți irakieni peste graniță.

Autoritățile lituaniene au acuzat Minskul că a adus mii de migranți irakieni în Belarus, ducându-i apoi la frontieră pentru a-i „împinge” în UE, ca răspuns la sancțiunile impuse regimului autoritar din R. Belarus.

Într-un videoclip difuzat de autoritățile lituaniene pe 17 august, un grup de migranți poate fi văzut mergând prin iarbă înaltă, urmat de un șir de militari care se îndreaptă spre frontieră. Tot pe 18 august, autoritățile Letoniei, și ea membră în UE și NATO, au declarat că polițiștii de frontieră au împiedicat 46 de migranți ilegali să încerce să treacă frontiera din Belarus în ultimele 24 de ore. Serviciul de poliție de frontieră leton a mai spus că alte șase persoane au fost reținute după ce au trecut ilegal frontiera dintre Belarus și Letonia, din 17 august.

Conducătorul autoritar Aleksandr Lukașenka a declarat că Belarusul nu va mai opri fluxul migranților în UE ca răspuns la sancțiunile impuse de Occident din cauza represiunilor sale împotriva activiștilor pro-democrație, jurnaliștilor independenți și opoziției.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG