Linkuri accesibilitate

Lituania va pune camere video de-a lungul frontierei cu Belarus


Lituania intenționează să instaleze camere de supraveghere pe toată lungimea graniței cu Belarus, a declarat prim-ministrul Ingrida Simonyte pe 28 ianuarie, în timpul unei vizite făcute pe graniță și la un punct de trecere a frontierei.

Granița, care se întinde pe aproximativ 680 de kilometri și este, de asemenea, granița UE cu Belarus, a fost scena unei crize care implică în mare parte migranți din Orientul Mijlociu pe care UE a spus că Belarus i-a lăsat în mod intenționat să treacă pentru a ajunge în UE.

Aproximativ jumătate din structura de frontieră este deja echipată cu camere.

„Este foarte important ca aceste camere video să fie instalate de-a lungul întregii frontiere chiar în acest an”, a spus Simonyte.

În secțiunile cele mai sensibile și vulnerabile la fluxul de migranți a fost construită un gard de sârmă, a informat serviciul de presă al premierului. Lungimea acestui gard este de aproximativ 200 de kilometri și construcția lui va fi continuată. Pe lângă bariera de sârmă ghimpată a fost ridicat și un gard de 4 metri înălțime, acoperit cu sârmă ghimpată.

Vizita prim-ministrului pe frontieră are loc la câteva luni după ce UE a acuzat regimul autoritar al lui Alexandr Lukașenka că ar direcționa migranții către granițele Poloniei, Letoniei și Lituaniei.

UE a declarat la sfârșitul anului trecut că această acțiune face parte dintr-un „atac hibrid” de răzbunare pentru sancțiunile occidentale impuse ca urmare a faptului că Lukașenka a reprimat persoanele care protestau împotriva realegerii sale după controversatele alegeri din august 2020.

Belarus a negat afirmația și a criticat UE pentru că nu a acceptat migranții.

Fluxul de migranți a creat o criză umanitară, deoarece acestora nu li s-a permis să treacă granița și, în același timp, au fost împiedicați de forțele din Belarus să se întoarcă.

Polonia a luat, de asemenea, măsuri ca răspuns la criza migranților, inclusiv prin ridicarea unui gard din gard de sârmă ghimpată și masarea a mii de soldați de-a lungul graniței sale de 400 de kilometri cu Belarus.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG