Linkuri accesibilitate

Tehnică militară rusă distrusă la Kiev, 26 februarie 2022.
Tehnică militară rusă distrusă la Kiev, 26 februarie 2022.

Invazie în Ucraina/ Rușii presează în direcția capitalei, kievenii se pregătesc

Partenerii occidentali măresc ajutorul militar, încurajați de rezistența ucraineană.

Ucraina trece prin încă o noapte dramatică, după o zi de sâmbătă fără răsturnări de situație în invazia rusească începută joi. Toți ochii sunt pe capitala Kiev, unde autoritățile au înăsprit interdicțiile de circulație și au distribuit voluntarilor arme. Președintele Zelenski a fost activ pe rețele, arătând că se află la Kiev și nu se teme. El a cerut sancțiuni și mai dure împotriva Rusiei și ajutor militar sporit pentru Ucraina.

Rusia a spus că ar fi avut o pauză în ofensivă, începând de vineri după-masă, în așteptarea răspunsului ucrainean la o ofertă de negocieri, care a fost până la urmă negativ. Dar ministerul britanic al apărării, care evalueză zilnic situația, spune că de fapt forțele rusești au fost încetinite de propria logistică slabă și de rezistența ucraineană. Tot britanicii și-au exprimat dubii că Rusia ar fi cucerit un prim oraș mai mare, în sudul Ucrainei.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, i-a asigurat pe președinții Moldovei și Georgiei de sprijinul Parisului „împotriva oricăror tensiuni sau tentative de destabilizare”, a anunțat sâmbătă Palatul Elysee. „Suntem alături de Moldova și Georgia în apărarea suveranității și securității lor”, le-a spus Macron liderilor de la Chișinău și Tbilisi, în convorbiri telefonice.

Statele Unite, Olanda, Belgia, Franța și alte țări vestice au anunțat livrări suplimentare de arme către Ucraina. S-au făcut pași mari și spre unitate în chestiunea decuplării Rusiei de la sistemul interbancar SWIFT, care ar putea veni în câteva zile. Tot mai multe țări, inclusiv România, au emis interdicții de folosire a spațiului lor aerian de Rusia.

13:01 26.2.2022

Agenția pentru Refugiați a Națiunilor Unite laudă Moldova pentru primirea refugiaților din Ucraina. Într-un video făcut la Palanca, Roland Schilling, reprezentantul pentru Europa Centrală al Agenției ONU pentru refugiați (UNHCR), spune: „Atitudinea autorităților din Moldova este foarte, foarte impresionată... E o procedură bună că oamenii nu trebuie să aibă neapărat pașaport, pot să arate orice document de identitate ca să treacă granița. Au fost puse la dispoziție autobuze, gratis. Comunitățile locale au sărit în ajutorul refugiaților, cu hrană și cu sprijin”.

12:51 26.2.2022

Președinta Maia Sandu a purtat vineri seara o discuție telefonică cu Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken despre situația de securitate din regiune. Cei doi oficial și-au exprimat sprijin total pentru integritatea teritorială a Ucrainei, se arată într-un comunicat al Președinției.

Șefa statului a menționat că R. Moldova este pregătită să ofere în continuare asistență umanitară refugiaților din Ucraina. La fel, Secretarul Blinken a menționat că SUA vor sprijini în continuare suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova.

11:45 26.2.2022

Ministrul ucrainean al sănătății a spus sâmbătă că 198 de civili, inclusiv 3 copii, au fost uciși până acum de forțele rusești care atacă Ucraina. Într-o postare pe Facebook, ministrul Viktor Liașco a estimat la 1.115 numărul civililor răniți. Un oficial ONU a spus la CNN că 120.000 de ucraineni s-au refugiat până acum din calea ostilităților. Refugiații merg în număr mare în Polonia, R. Moldova, România. Lituania s-a oferit sâmbătă să preia refugiați sosiți în Polonia. Sâmbătă a continua evacuarea ambasadelor străine de la Kiev. Personalul ambasadei slovace a anunțat că trecut „în siguranță” granița în România.

11:44 26.2.2022

Roskomnadzor a acuzat 10 organizații de presă rusești că prezintă în mod denaturat ceea ce Moscova numește „operațiunea militară specială” din Ucraina și distribuie informații false despre evenimentele de acolo. Printre organizațiile media care au primit scrisori de avertizare se numără postul de radio Echo Moskvy și ziarul Novaia Gazeta. Autoritatea de supraveghere a comunicațiilor a avertizat împotriva folosirii unor termeni ca „invazie” sau „atac” în legătură cu ceea ce fac trupele rusești în Ucraina.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG