Linkuri accesibilitate

Tehnică militară rusă distrusă la Kiev, 26 februarie 2022.
Tehnică militară rusă distrusă la Kiev, 26 februarie 2022.

Invazie în Ucraina/ Rușii presează în direcția capitalei, kievenii se pregătesc

Partenerii occidentali măresc ajutorul militar, încurajați de rezistența ucraineană.

Ucraina trece prin încă o noapte dramatică, după o zi de sâmbătă fără răsturnări de situație în invazia rusească începută joi. Toți ochii sunt pe capitala Kiev, unde autoritățile au înăsprit interdicțiile de circulație și au distribuit voluntarilor arme. Președintele Zelenski a fost activ pe rețele, arătând că se află la Kiev și nu se teme. El a cerut sancțiuni și mai dure împotriva Rusiei și ajutor militar sporit pentru Ucraina.

Rusia a spus că ar fi avut o pauză în ofensivă, începând de vineri după-masă, în așteptarea răspunsului ucrainean la o ofertă de negocieri, care a fost până la urmă negativ. Dar ministerul britanic al apărării, care evalueză zilnic situația, spune că de fapt forțele rusești au fost încetinite de propria logistică slabă și de rezistența ucraineană. Tot britanicii și-au exprimat dubii că Rusia ar fi cucerit un prim oraș mai mare, în sudul Ucrainei.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, i-a asigurat pe președinții Moldovei și Georgiei de sprijinul Parisului „împotriva oricăror tensiuni sau tentative de destabilizare”, a anunțat sâmbătă Palatul Elysee. „Suntem alături de Moldova și Georgia în apărarea suveranității și securității lor”, le-a spus Macron liderilor de la Chișinău și Tbilisi, în convorbiri telefonice.

Statele Unite, Olanda, Belgia, Franța și alte țări vestice au anunțat livrări suplimentare de arme către Ucraina. S-au făcut pași mari și spre unitate în chestiunea decuplării Rusiei de la sistemul interbancar SWIFT, care ar putea veni în câteva zile. Tot mai multe țări, inclusiv România, au emis interdicții de folosire a spațiului lor aerian de Rusia.

06:51 26.2.2022

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianța va desfășura elemente ale forței sale de reacție rapidă pentru a liniști țările membre din Est după invazia Rusiei în Ucraina. El nu a precizat câți militari din forța de reacție a NATO vor fi desfășurați, dar s-a referit la „mii” și a confirmat că mișcarea va implica forțe terestre, maritime și aeriene.

Statele Unite și unii din ceilalți 29 de membri ai NATO livrează o varietate de arme Ucrainei, iar Stoltenberg a declarat că aceste livrări vor continua. El a spus că armele pe care le vor furniza includ apărarea aeriană. Dar NATO a declarat că nu va lansa nicio acțiune militară în sprijinul Ucrainei, care este un partener apropiat al alianței, dar nu este membru.

Vezi și: Rusia a atacat Ucraina, ziua a doua a invaziei.

06:57 26.2.2022

Secretarul de stat american Antony Blinken a anunțat într-un mesaj postat pe Twitter că a stat de vorbă cu președinta Republicii Moldova și asigurat-o că Statele Unite sprijină în continuare suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, în contextul atacării Ucrainei de către Rusia.

Vezi și: Rusia a atacat Ucraina, ziua a doua a invaziei.

06:58 26.2.2022

Ministerul britanic al Apărării a publicat pe 26 februarie o sinteză a ostilităților din Ucraina, bazându-se pe informații despre evenimente pe care le consideră confirmate la moment:

  • Trupele ruse au avansat în direcții diferite în ultima zi, dar întâmpină o rezistență acerbă din partea Forțelor Armate ale Ucrainei.
  • Echipamentul militar rusesc se deplasează spre Kiev din diferite direcții, încercând să încercuiască orașul.
  • Rusia a efectuat probabil debarcări de pe mare pe coasta dintre Mariupol și Melitopol.
  • Autoritățile ucrainene mențin controlul asupra tuturor celor mai importante orașe ale țării.

Vezi și: Rusia a atacat Ucraina, ziua a doua a invaziei.

07:50 26.2.2022

Reuters a difuzat imagini din satelit de la compania americană Maxar care arată o concentrare de trupe, aparent ruse, în sudul Belarusului, în apropiere de granița cu Ucraina. Acestea sunt forțe terestre și aproximativ 150 de elicoptere de transport.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG