Linkuri accesibilitate

Tehnică militară rusă distrusă la Kiev, 26 februarie 2022.
Tehnică militară rusă distrusă la Kiev, 26 februarie 2022.

Invazie în Ucraina/ Rușii presează în direcția capitalei, kievenii se pregătesc

Partenerii occidentali măresc ajutorul militar, încurajați de rezistența ucraineană.

Ucraina trece prin încă o noapte dramatică, după o zi de sâmbătă fără răsturnări de situație în invazia rusească începută joi. Toți ochii sunt pe capitala Kiev, unde autoritățile au înăsprit interdicțiile de circulație și au distribuit voluntarilor arme. Președintele Zelenski a fost activ pe rețele, arătând că se află la Kiev și nu se teme. El a cerut sancțiuni și mai dure împotriva Rusiei și ajutor militar sporit pentru Ucraina.

Rusia a spus că ar fi avut o pauză în ofensivă, începând de vineri după-masă, în așteptarea răspunsului ucrainean la o ofertă de negocieri, care a fost până la urmă negativ. Dar ministerul britanic al apărării, care evalueză zilnic situația, spune că de fapt forțele rusești au fost încetinite de propria logistică slabă și de rezistența ucraineană. Tot britanicii și-au exprimat dubii că Rusia ar fi cucerit un prim oraș mai mare, în sudul Ucrainei.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, i-a asigurat pe președinții Moldovei și Georgiei de sprijinul Parisului „împotriva oricăror tensiuni sau tentative de destabilizare”, a anunțat sâmbătă Palatul Elysee. „Suntem alături de Moldova și Georgia în apărarea suveranității și securității lor”, le-a spus Macron liderilor de la Chișinău și Tbilisi, în convorbiri telefonice.

Statele Unite, Olanda, Belgia, Franța și alte țări vestice au anunțat livrări suplimentare de arme către Ucraina. S-au făcut pași mari și spre unitate în chestiunea decuplării Rusiei de la sistemul interbancar SWIFT, care ar putea veni în câteva zile. Tot mai multe țări, inclusiv România, au emis interdicții de folosire a spațiului lor aerian de Rusia.

07:59 26.2.2022

Autoritățile de la Kiev îi îndeamnă pe locuitorii orașului să stea acasă, întrucât au loc lupte de stradă în mai multe zone din capitala Ucrainei. Partea rusă nu comentează cu privire la ceea ce se întâmplă la Kiev.

Un militar al Gărzii Naționale a Ucrainei patrulează în centrul Kievului, 25 februarie
Un militar al Gărzii Naționale a Ucrainei patrulează în centrul Kievului, 25 februarie

09:36 26.2.2022

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a înregistrat pe video sâmbătă, 26 februarie, dimineața, în fața reședinței prezidențiale din centrul Kievului, spunând că nu va fi nicio capitulare în fața agresorilor ruși.

„Nu credeți știrile false! Sunt aici, nu depunem armele, ne vom apăra statul, pământul, copiii, toate acestea – asta am vrut să vă spun” – declară Zelenski în înregistrarea postată pe Twitter.

Liderul de la Kiev a răspuns astfel unor noi informații false din presa rusă, mai ales, care pretindeau că n-ar mai fi în capitala ucraineană, poate nici în țară. Presa occidentală a relatat că Zelenski a refuzat o ofertă americană de a se evacua.

09:45 26.2.2022

Directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate a emis un ordin ce prevede blocarea a două surse cu conținut online, promotoare de informații ce incită la ură și război, în condițiile stării de urgență. Potrivit unui comunicat de presă, urmează a fi sistate portalurile www.sputnik.md și www.gagauznews.md.


Ordinul, ce conţine indicații cu caracter obligatoriu, a fost transmis Registratorului național al domeniului de nivel superior „md” și furnizorilor de rețea și/sau servicii de comunicații electronice, pentru a bloca, în condițiile legii, imediat accesul utilizatorilor din Republica Moldova la sursele menționate.

10:16 26.2.2022

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a publicat pe Twitter sâmbătă imaginea blocului de locuințe lovit în cursul nopții de o rachetă rusească, la Kiev. „Kievul, orașul nostru splendid, pașnic, a supraviețuit încă unei nopți de atacuri ale forțelor terestre rusești, și cu rachete. Una din ele a lovit un bloc de apartamente la Kiev. Cer lumii: izolați complet Rusia, expulzați ambasadorii, embargo pe petrol, ruinați-i economia. Stop criminalilor ruși de război!

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG