Linkuri accesibilitate

Un militar ucrainean inspectează resturile unui avion, Kiev, 25 februarie 2022.
Un militar ucrainean inspectează resturile unui avion, Kiev, 25 februarie 2022.

Invazie în Ucraina, a patra zi | Kievul a acceptat discuții cu delegația rusă, lângă Pripiat

Partenerii occidentali măresc ajutorul militar, încurajați de rezistența ucraineană.

  • În a patra zi de invazie rusă în Ucraina, pe 27 februarie, se dau lupte în nordul, estul și sudul țării între Forțele Armate ale Ucrainei și armata rusă. Partea ucraineană relatează despre moartea a trei mii de militari ruși. Kremlinul nu spune nimic despre pierderile sale. Rusia folosește masiv avioane, rachete, tancuri, artilerie și alte arme grele. Sunt victime printre civili. Până acum, ofensiva terestră a armatei ruse întâmpină în toate direcțiile o rezistență acerbă din partea militarilor ucraineni.
  • A fost bombardat de ruși un depozit de petrol din apropierea Kievului, un cimitir de deșeuri radioactive, o conductă de gaz la Harkov. Autoritățile ucrainene au spus că nivelul radiației în afara unei zone reglementate nu a crescut.
  • Statele Unite și Uniunea Europeană s-au pronunțat pentru deconectarea anumitor bănci rusești de la SWIFT și pentru înghețarea a activelor Băncii Centrale a Federației Ruse.
  • Președintele Franței, Emmanuel Macron, i-a asigurat pe președinții Moldovei și Georgiei de sprijinul Parisului „împotriva oricăror tensiuni sau tentative de destabilizare”, a anunțat sâmbătă Palatul Elysee. Agenția pentru Refugiați a Națiunilor Unite laudă Moldova pentru primirea refugiaților din Ucraina.
  • Statele Unite, Olanda, Belgia, Franța, Germania și alte țări vestice au anunțat livrări suplimentare de arme către Ucraina. Tot mai multe țări, inclusiv România, au emis interdicții de folosire a spațiului lor aerian de Rusia.
00:39 28.2.2022

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a spus, adresându-se locuitorilor capitalei în legătură cu interdicția de circulație, că declarația potrivit căreia Kievul a fost „încercuit” i-a fost atribuită în mod nedrept de către „presa rusă”.

„Rusia continuă să lupte împotriva Ucrainei nu doar cu arme militare, dar și cu informații. Ei creează pagini false ale reprezentanților guvernului, manipulează informații, creând un fel de legende. Astăzi au creat o clonă a paginii mele de Instagram. Seara, publicațiile rusești online au difuzat informații, citându-mă, că Kievul ar fi fost izolat și evacuarea oamenilor ar fi fost imposibilă. Și este surprinzător că și canalele de telegram ucrainene au început să răspândească aceasta. Nu credeți în minciuni! Aveți încredere în informații numai din surse oficiale”, a spus primarul într-un mesaj postat pe Telegram.

Într-un interviu acordat duminică Associated Press (AP), primarul Kievului, Vitali Kliciko, a spus că evacuarea capitalei ucrainene este imposibilă. „Nu putem face asta, pentru că toate căile sunt blocate. (...) În acest moment suntem încercuiți”, a spus Kliciko.

22:07 27.2.2022
O imagine din satelit înfățișează forțele terestre rusești la nord-est de Ivankiv îndreptându-se în direcția Kiev, pe 27 februarie 2022.
O imagine din satelit înfățișează forțele terestre rusești la nord-est de Ivankiv îndreptându-se în direcția Kiev, pe 27 februarie 2022.

21:59 27.2.2022

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a spus că evacuarea capitalei ucrainene este în prezent imposibilă, deoarece „toate ieșirile sunt blocate”.

„Suntem înconjurați”, a declarat Kliciko pentru Associated Press. Primarul Kievului a adăugat că în oraș există electricitate, apă și căldură, dar infrastructura pentru livrarea de alimente și medicamente a fost distrusă. Kievul, potrivit lui Kliciko, este „la pragul unei catastrofe umanitare”.

Militară ucraineană patrulează străzile pustii ale Kievului, 27 februarie 2022.
Militară ucraineană patrulează străzile pustii ale Kievului, 27 februarie 2022.

21:55 27.2.2022

Numeroși refugiați din Ucraina continuă să traverseze în R. Moldova pe la punctele de trecere Palanca și Tudora. Traversează preponderent femei și copii. Bărbații își aduc familiile până la graniță și revin acasă, după scene tulburătoare ale despărțirii. Legea marțială le interzice bărbaților de vârstă militară să părăsească Ucraina.

Unii refugiați călătoresc către frontieră în grupuri a câte cinci mașini. Ajunși, femeile urcă la volan și merg mai departe cu patru din ele. Bărbații se întorc cu o mașină.

O refugiată ținând în mână pașaportul ucrainean trece granița în R. Moldova, la Palanca, fiind consolată de fiul ei, după despărțirea de soțul rămas în Ucraina.
O refugiată ținând în mână pașaportul ucrainean trece granița în R. Moldova, la Palanca, fiind consolată de fiul ei, după despărțirea de soțul rămas în Ucraina.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG