Întâlnire Ucraina-Rusia la Pripiat
Președinția Ucrainei a acceptat să trimită o delegație la discuții cu Rusia la granița ucraineano-belarusă. Anunțul a fost făcut pe Facebook de președintele Volodimir Zelenski. El a spus, în urma unei convorbiri cu liderul de la Minsk, Alexandr Lukașenka, că în timpul discuțiilor toată tehnica militară rusească aeriană de pe teritoriul belarus va trebui să rămână la sol. TASS scrie că întâlnirea va fi „în zona râului Pripiat”. Mai devreme, Ucraina refuzase să trimită delegație la Gomel, în Belarus, la propunerea rușilor, întrucât consideră Minskul „complice” la invazia rusească. Rușii spun că au trimis deja spre Belarus oficiali de la diferite ministere, inclusiv al apărării, și de la președinție. Ambele părți spun că vor participa la discuții „necondiționat”.
Putin pune forțele nucleare în stare de alertă
Președintele rus Vladimir Putin a ordonat armatei să pună în stare de alertă forțele nucleare de descurajare – adică unitățile care au arme nucleare - , invocând declarații „agresive” a liderilor din NATO și sancțiunile împotriva Rusiei.
„Cum vedeți, țările occidentale nu numai că iau măsuri neprietenești față de țara noastră pe dimensiunea economică – adică sancțiunile ilegale pe care le cunoaștem cu toții foarte bine – , dar oficiali de frunte din țări cu rol conducător în NATO își permit să facă declarații agresive despre țara noastră”, a spus Putin la o întâlnire cu alți oficiali din conducerea țării.
Solidari cu Ucraina
În a patra zi a invaziei ruse, știrile despre solidaritatea internațională cu Ucraina curg non-stop.
- Italia transferă guvernului ucrainean 110 milioane de euro „în semn de solidaritate și sprijin” (premierul Luigi Di Maio);
- România trimite Ucrainei ajutoare militare în valoare de 3 milioane de euro, pune la dispoziție 10 spitale militare;
- Compania națională de cale ferată germană, Deutsche Bahn, oferă de azi călătorii gratuite refugiaților ucraineni venind din Polonia;
- Portugalia s-a alăturat altor aliați occidentali, trimițând echipament militar în Ucraina: veste, căști, ochelari cu vedere pe timp de noapte, grenade și muniție de diferite calibre;
- Grecia trimite cu două avioane C-130, prin Polonia, „materiale de apărare”, ca răspuns la o cerere a guvernului de la Kiev. Tot duminică, Atena trimite ajutoare umanitare ucrainenilor;
- Cehia a promis să trimită noi materiale militare în Ucraina, pe lângă cele în valoare de 8 milioane de euro aprobate în primele ore după invazia rusească. Cehia transportă gratuit refugiați ucraineni din Polonia. Mulți dintre ei sunt cazați gratuit în hoteluri.
- La Berlin a avut loc duminică probabil cea mai mare demonstrație publică de solidaritate cu Ucraina de la începutul invaziei. Poliția a spus că au fost cel puțin 100.000 de oameni, organizatorii au vorbit de o jumătate de milion.
Șeful administrației regiunii Harkov spune că ucrainenii controlează orașul
Harkovul a revenit sub controlul forțelor armate ucrainene, spune șeful administrației regiunii, Oleg Sinegubov, după ce dimineața militari ruși au pătruns până în centrul urbei.
„Inamicul rus este demoralizat - în mijlocul drumului în Harkov stă tehnica militară rusă, iar grupuri de miliari ruși se predau”, a scris el pe canalul său de Telegram.