Linkuri accesibilitate

Un militar ucrainean inspectează resturile unui avion, Kiev, 25 februarie 2022.
Un militar ucrainean inspectează resturile unui avion, Kiev, 25 februarie 2022.

Invazie în Ucraina, a patra zi | Kievul a acceptat discuții cu delegația rusă, lângă Pripiat

Partenerii occidentali măresc ajutorul militar, încurajați de rezistența ucraineană.

  • În a patra zi de invazie rusă în Ucraina, pe 27 februarie, se dau lupte în nordul, estul și sudul țării între Forțele Armate ale Ucrainei și armata rusă. Partea ucraineană relatează despre moartea a trei mii de militari ruși. Kremlinul nu spune nimic despre pierderile sale. Rusia folosește masiv avioane, rachete, tancuri, artilerie și alte arme grele. Sunt victime printre civili. Până acum, ofensiva terestră a armatei ruse întâmpină în toate direcțiile o rezistență acerbă din partea militarilor ucraineni.
  • A fost bombardat de ruși un depozit de petrol din apropierea Kievului, un cimitir de deșeuri radioactive, o conductă de gaz la Harkov. Autoritățile ucrainene au spus că nivelul radiației în afara unei zone reglementate nu a crescut.
  • Statele Unite și Uniunea Europeană s-au pronunțat pentru deconectarea anumitor bănci rusești de la SWIFT și pentru înghețarea a activelor Băncii Centrale a Federației Ruse.
  • Președintele Franței, Emmanuel Macron, i-a asigurat pe președinții Moldovei și Georgiei de sprijinul Parisului „împotriva oricăror tensiuni sau tentative de destabilizare”, a anunțat sâmbătă Palatul Elysee. Agenția pentru Refugiați a Națiunilor Unite laudă Moldova pentru primirea refugiaților din Ucraina.
  • Statele Unite, Olanda, Belgia, Franța, Germania și alte țări vestice au anunțat livrări suplimentare de arme către Ucraina. Tot mai multe țări, inclusiv România, au emis interdicții de folosire a spațiului lor aerian de Rusia.
15:34 27.2.2022

Putin pune forțele nucleare în stare de alertă

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat armatei să pună în stare de alertă forțele nucleare de descurajare – adică unitățile care au arme nucleare - , invocând declarații „agresive” a liderilor din NATO și sancțiunile împotriva Rusiei.

„Cum vedeți, țările occidentale nu numai că iau măsuri neprietenești față de țara noastră pe dimensiunea economică – adică sancțiunile ilegale pe care le cunoaștem cu toții foarte bine – , dar oficiali de frunte din țări cu rol conducător în NATO își permit să facă declarații agresive despre țara noastră”, a spus Putin la o întâlnire cu alți oficiali din conducerea țării.

16:07 27.2.2022

Întâlnire Ucraina-Rusia la Pripiat

Președinția Ucrainei a acceptat să trimită o delegație la discuții cu Rusia la granița ucraineano-belarusă. Anunțul a fost făcut pe Facebook de președintele Volodimir Zelenski. El a spus, în urma unei convorbiri cu liderul de la Minsk, Alexandr Lukașenka, că în timpul discuțiilor toată tehnica militară rusească aeriană de pe teritoriul belarus va trebui să rămână la sol. TASS scrie că întâlnirea va fi „în zona râului Pripiat”. Mai devreme, Ucraina refuzase să trimită delegație la Gomel, în Belarus, la propunerea rușilor, întrucât consideră Minskul „complice” la invazia rusească. Rușii spun că au trimis deja spre Belarus oficiali de la diferite ministere, inclusiv al apărării, și de la președinție. Ambele părți spun că vor participa la discuții „necondiționat”.​

16:40 27.2.2022

În R. Moldova au intrat peste 70 de mii de cetățeni ucraineni

Prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat că de la începutul ostilităților în Ucraina vecină au intrat în R. Moldova peste 70 de mii de cetățeni ucraineni, dintre care aproape 30 de mii au și ieșit în direcția Uniunii Europene.

Comisia pentru Situații Excepționale a adoptat astăzi mai multe decizii ce se referă la suportul acordat refugiaților și gestionarea viitoarelor ajutoare umanitare internațioane ce ar urma să vină în R. Moldova în următoarele zile, a comunicat șefa guvernului. Vor fi create patru centre de colectare a donațiilor din țară, iar cei care vor să facă voluntariat se pot organiza pe pagina de Facebook Moldova pentru pace, a mai spus Gavrilița.

Președinta Maia Sandu s-a aflat astăzi la punctul de trecere a frontierei de la Otaci, unde a discutat cu refugiați ucraineni care veneau în R. Moldova.

17:07 27.2.2022

O refugiată din Herson a murit la Palanca, după ce a făcut stop cardiac

Refugiați ucraineni trecând pe jos la punctul vamal Palanca. 26 februarie
Refugiați ucraineni trecând pe jos la punctul vamal Palanca. 26 februarie


Decesul a fost confirmat de Ministerul Sănătății. Femeia avea 63 de ani și a făcut din Herson până în R. Moldova 50 de ore pe drum. La punctul de trecere a frontierei i s-a făcut rău și și-a pierdut cunoștința. Medicii au încercat s-o resusciteze, dar fără succes, se spune în comunicatul ministerului.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG